Dobrich Online Виж пълната версия

Община Добрич ще постави фотоволтаични системи на три детски градини по проект

2022-07-05 07:05:12

На сградите на три детски градини в Добрич ще бъдат поставени фотоволтаични системи по норвежки проект. Това съобщи пред журналисти кметът на Добрич Йордан Йорданов.

Днес Йорданов ще подпише договор за изпълнението на проект „Интегриране на мерки и дейности за адаптация към климатичните промени”. Той е съвместно с общините Добричка и Крушари и норвежки партньор. Общата стойност на проекта е 706 728 лева, като тази сума е общо за всички общини. На община Добрич се полагат около 130 000 лева. Тази сума е за реализация на фотоволтаични системи на Детска градина №20 „Радост”, № 12 „Щурче” и № 18 „Дора Габе”. 


„Надеждата ни е след реализацията на тези мерки, детските градини да бъдат почти изцяло енергийно самостоятелни. Това е един хубав проект и е в унисон с нашата политика. В капиталовата програма сме предвидили също поставяне на фотоволтаици на сградата на общината с цел да намалим потреблението на енергия и да си обезпечим и намалим разходите за ел. енергия. Надявам се много повече институции и частни фирми да преминат на този режим” – каза в заключение кметът на Добрич Йордан Йорданов.