Dobrich Online Виж пълната версия

СЗО: Маймунската шарка представлява умерен риск за глобалното обществено здраве

2022-05-30 10:48:20

От там заявяват също, че внезапната й поява в няколко неендемични страни предполага все още неоткрит път за предаване на заразата

От Световната здравна организация заявиха, че маймунската шарка представлява „умерен риск“ за глобалното обществено здраве, след докладваните случаи на заразени в страни, където заболяването обичайно не се открива, съобщава Ройтерс.


„Опасността за общественото здраве може да стане висока, ако този вирус се утвърди като човешки патоген и се разпространява в групи с по-висок риск от тежко заболяване като например малки деца и имуносупресирани хора", казват от СЗО.


Към 26 май са потвърдени общо 257 случаи и наблюдавани 120 подозрителни в 23 държави, които не са ендемични за вируса. Към момента няма данни за смъртни случаи.


От СЗО заявяват също, че внезапната поява на маймунска шарка в няколко неендемични страни предполага все още неоткрит път за предаване на заразата. 


Агенцията допълва, че очаква да бъдат докладвани още случаи, тъй като наблюдението и контролът в ендемични и неендемични страни се разширява.


Маймунската шарка е инфекциозно заболяване, което обикновено протича леко и е ендемично в части от Западна и Централна Африка. Разпространява се чрез близък контакт, така че може да бъде относително лесно контролирано чрез спазването на социална дистанция и лична хигиена. 


Повечето от регистрираните досега случаи са открити във Великобритания, Испания и Португалия. „За мнозинството от съобщените досега случаи няма регистрирано пътуване до ендемична зона и са открити при потърсена лекарска помощ в клиники за сексуално здраве“, се казва още в изявлението на агенцията на ООН.