Dobrich Online Виж пълната версия

Грациите от СКЕГГ „Виктория” станаха шампиони на международно ниво

2022-05-09 08:41:09

Добричлийки се окичиха със златото в столицата при най-малките участнички

Сензационен успех за гимнастиката на Добрич постигнаха представителките на Спортен клуб по естетическа групова гимнастика „Виктория“. Местните грации защитиха достойно името на България и се окичиха с първи шампионски медали на международното поле по време на 14-ото издание на „International Academic Cup“. Силната надпревара се проведе с столичната зала „Арена Армеец“ на 5-6 май. Добруджанки се качиха на най-високото почетното стъпало на победителите след като преодоляха конкуренцията на румънския отбор „Eden Coquette“ и софийския ЦСКА. Това са два изключително силни клуба, с опит и традиции в естетическата гинастика, но младият клуб СКЕГГ „Виктория” покори върха и то с убедителна преднина. Категоричният успех стана факт при най-малката възрастова група 6-8 год., къса програма. Добричлийки поведоха още на първия ден във временното класиране с най-висок резултат, който на финалите защитиха с още по-висока оценка.



Имайки предвид, че се касае за най-малката възрастова категория (6-8 год.), отборът разбира се е нов и в този си състав играе даже за първи път. А в него влизаха следните състезателки: Румяна Йорданова Йорданова, София Йорданова Иванова, Мария Мартинова Вълчанова, Габриела Златкова Маринова, Вяра Антонова Раданова. Дори за някой от децата (Вяра и София) това бе дебютно участие на състезание, а още повече от такъв мащаб. Останалите три момичета имат начален опит от последното държавното първенсто (ноември 2021). Тогава клубът всъщност донесе първите и единствени до момента медали от шампионат на страната по естетическа гимнастика за нашия град. А сега вече се гордеем и със злато от международен форум. Този блестящ успех, разбира се, бе възможен благодарение на всички всеотдайно замесени личности по пътя. Сърдечни  благодарности на родителите за безусловната подкрепа и любов. Същото се отнася за г-жа Йовка Няголова, за професионалните съвети и методическа подкрепа по време на тренировъчната подготовка. Благодарим сърдечно и на Българска федерация естетическа групова гимнастика за перфектната организация на събитието, но най-вече за огромната гордост и емоция, която ни доставиха с победата на двата национални тима жени и девойки.



Международният турнир “International Academic Cup ”, в който СКЕГГ „Виктория” завоюва първо място при децата (6-8 г. къса програма), всъщност беше съпъстващият турнир за деца към Световната купа – World Cup (за жени) и Challenge Cup (за девойки), където българските национални отбори безапелационно завоюваха златото. Имаме изключителна федерация с уникален екип от професионалисти, влагащи сърце и душа за развитието на естетическата гимнастика и неслучайно в международен план България е една от водещите страни, а към момента даже шампион, в този спорт. Това сподели треньорката СКЕГГ „Виктория“ Мариета Канаврова, която не скри радостта си от представянето на малките състезателки. Като цяло регистрираните клубове у нас по естетическа групова гимнастика на този етап са 34. Добричкият клуб е един от тях и работи с деца от всички възрастови група. Най-подходята възраст за записване, разбира се, е между 4 и 7 години, защото гимнастички се изграждат като се започне възможно най-рано. СКЕГГ „Виктория“ приема нови попълнения по всяко време, а допълнителна информация може да бъде получена на тел.: 0888 256202.