Dobrich Online Виж пълната версия

Съдът потвърди глоба от 10 000 лева за кмета на община Каварна заради конфликт на интереси

2022-05-05 08:32:28

КПКОНПИ глоби кмета на община Каварна Елена Балтаджиева заради назначаване на свой роднина за директор на общинското предприятие „Чиракман”.

Решението на КПКОНПИ беше взето на 30 януари след получен сигнал в края на миналата година. Комисията тогава постанови глоба заради допуснат конфликт на интереси. Кметът на община Каварна Елена Балтаджиева обжалва решението на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Междувременно в Каварна жители излязоха на протест с искане оставката на кмета Балтаджиева. Недоволните граждани споделиха, че проблемите в общината са много, а мерки за решаването им не се предприемат. Сред проблемите, които изтъкнаха протестиращите, са инфраструктурни, свързани с водоподаването, нередовното сметосъбиране. По думите им липсва и комуникация между гражданите и администрацията.


Преди дни Административният съд в Добрич излезе с решение, според което намира жалбата на Елена Балтаджиева за неоснователна. Тя е оспорила решението на КПКОНПИ като незаконосъобразно в частта, която е неблагоприятна за нея и е изразила становище, че внасяйки с писмо в Общинския съвет на Каварна доклада от работата на конкурсната комисия и подписвайки за възлагане на управлението на Общинско предприятие, тя не е упражнила правомощията си на кмет на общината в частен интерес. В жалбата се сочи още, че извършените действия са представлявали администриране на решения, взети от други органи, а именно Общинския съвет. Извършено е позоваване и на нормите на Семейния кодекс , според които не се предвижда несъвместимост за родствена връзка по сватовство от четвърта степен. В съдебно заседание адвокатът на Балтаджиева е заявил, че поддържа жалбата и моли решението в оспорените му части да бъде отменено като незаконосъобразно. Претендира се и присъждане на направените по делото разноски. Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е изразила становище за законосъобразност на обжалваното решение и за неоснователност и недоказаност на жалбата. Административният съд в Добрич е постановил, че жалбата е допустима, но след като е била разгледана по същество е  намерена за неоснователна. Затова и съдът е отхвърлил жалбата на Балтаджиева срещу Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Тя е осъдена да заплати и разноските по делото.


Свързахме се с кмета на община Каварна Елена Балтаджиева за коментар. Тя посочи, че още не се е запознала с решението на Административния съд, но възнамерява да обжалва решението пред Върховния административен съд.