Dobrich Online Виж пълната версия

Над 2000 украински граждани, бягащи от войната, са настанени на територията на област Добрич

2022-03-24 11:21:28

„По данни на МВР към днешна дата на територията на областта има регистрирани 2043 украински граждани, които са настанени в хотелски бази. 158 са настанени и регистрирани в частни домове” – заяви пред журналисти днес областният управител на Добрич Галин Господинов.

Той припомни, че още от началото на военния конфликт беше създаде Областен координационен щаб към Областния съвет за сигурност, както и че в спешен порядък, съвместно с местните власти, в лицето и на кметовете на общините Шабла, Генерал Тошево и Каварна, се отвориха общински бази за настаняване на бягащи от военния конфликт хора. 


„Бившият общинският хотел в Каварна и ученическото общежитие в община Генерал Тошево заделиха места за настаняване. Първата вълна поеха и много доброволци, визирам хотелите в Балчик, които доброволно отвориха врати и приютиха част от бягащите от войната. Със създаването на националния щаб, настаняването на пристигащите се пое от работна група, водена от Министерството на туризма и още от границата биват насочени към хотели за настаняване. Към днешна дата капацитетът на хотела в Каварна е на 100 %, зает е от 100 души, в общежитието в Генерал Тошево от 70 места 35 са заети” – коментира Господинов. 


По данни на МВР към днешна дата на територията на областта има регистрирани 2043 украински граждани, които са настанени в хотелски бази. 158 са настанени и регистрирани в частни домове. 


В началото на войната регистрация за статут на бежанците се е правила само на ГКПП „Дуранкулак”, но вече на 5 места в областта се издава документ за статут. От вчера насам са заработили гишета за регистрация в полицейските управления в Балчик и Каварна. Там само за ден са издадени 31 документа. В следобедните часове вчера са заработили регистрационни пунктове и в районните управления в Шабла и КК „Албена”. Днес следобед се очаква да заработи регистрационно бюро и в Добрич, което ще работи денонощно. 


В областна администрация е разкрита и денонощна телефонна линия в помощ на украинските граждани, а на страницата на администрацията се публикува информация и връзки към страници на други институции и Националния единен портал, където може да се намери информация за нужните документи за постъпване на работа, какво е нужно да посещават децата училище или детска градина и каква социална подкрепа могат да получат у нас  гражданите на Украйна.