Dobrich Online Виж пълната версия

Инициативи за морски защитени зони са поканени да кандидатстват по Програма HORIZON EUROPE

2022-03-15 08:27:50

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 12 април 2022 г.

МОСВ публикува публична покана за кандидатстване по Програма HORIZON EUROPE. Новите възможности за финансиране са свързани с иновационни действия за опазване и подобряване на синия природен капитал на България и в Европейски съюз. Целта на финансирането е подкрепа на изпълнението на Зелената сделка и Стратегията за биологично разнообразие на ЕС до 2030 г. Чрез идентифициране на нуждите, споделяне на иновации и трансфер на знания и решения между инициативи за създаване на добре управлявани морски защитени зони се цели създаване, разширяване и опазване на здрави морски и крайбрежни екосистеми.


Поканата за финансиране обхваща проекти в пет основни направления. Условията за кандидатстване са публикувани на интернет страницата на министерството на адрес:


https://www.moew.government.bg/bg/priroda/aktualni-suobsteniya/.


Очаква се предложенията на кандидатите да се съсредоточат върху горещите точки за опазване на морското биоразнообразие и да позволят екологични коридори, водещи до устойчива синя трансевропейска природна мрежа, както и да предложат насърчаване и подкрепа на инвестиции в инфраструктура в услуга на природата.