Dobrich Online Виж пълната версия

Добрич каза НЕ на шистовия газ (+снимки)

2011-12-10 11:27:02

Протестно шествие срещу проучванията и добива на шистов газ в България се проведе днес в град Добрич. Стотици родолюбиви граждани, милеещи за бъдещето на родината и Добруджа, казаха на Шеврон и останалите компании, планиращи да издигнат сондите си в страната ни - "Шистов газ, търсете си у вас!".

Около 250 човека - от ученици, през млади майки с бебета и хора на средна възраст, до пенсионери, се включиха в шествието. Протестът бе организиран от Инициативен комитет „Добрич против добива на шистов газ”.

 

Шествието тръгна от храм "Св. Георги" и премина по центъра на Добрич. 

 

Пред хотел „България” символично бе разрушен макет на сонда за добив на шистов газ.

 

Пред Община Добрич Александрина Панайотова - председател на Инициативен комитет „Добрич против добива на шистов газ” прочете декларация, адресирана до президента, председателя на Народното събрание, министър-председателя на България и медиите.

 

С нея участниците в митинга в Добрич заявяват, че не искат Житницата на България да бъде превърната в пустиня и да бъде замърсена обработваема земя. Не искаме да подаряваме оскъдните си количества питейна вода за експерименти, които може да  предизвикат екологична катастрофа и да унищожат бъдещето на децата ни, се казва в декларацията.

 

Исканията на протестиращите са за незабавно налагане на  мораториум върху използването на технологията хидравличен удар за проучване и/или добиване на шистов газ на територията на Република България, която предвижда инжектиране на химични съединения под много високо налягане под земята, с цел разбиване на шистите, освобождаване на газа и извличането му на повърхността.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Макет на сонда за шистов газ бе разрушен символично 

 

С брадва в ръка - ето какво ще направят добричлии със сондите 

 

Символично българският народ разруши макет на сонда за добив на шистов газ 

 

 

 

Александрина Панайотова - председател на Инициативен комитет „Добрич против добива на шистов газ”