Dobrich Online Виж пълната версия

От 19 януари децата от 12 до 18 години, пристигащи от държави в „червената зона“, се допускат в България при представяне на PCR тест

2022-01-16 06:28:58

Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със своя заповед, издадена преди дни.

От 19 януари, сряда, децата от 12 до 18 години, които пристигат от държава в „червената зона“, се допускат на територията на България при представяне на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест. Това трябва да е удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване, или на равностоен или аналогичен документ.


Ако не представят такъв документ, лицата се поставят под 10-дневна карантина. Карантината може да бъде преустановена при отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа от пристигането в страната. 


За децата до 12-годишна възраст, независимо от зоната, в която попада държавата от която пристигат, не се изисква представянето на документи за COVID-19.


Също от 19 януари се актуализира и списъкът на държавите по цветови зони. В „червената зона“ преминават Австрия, Република Северна Македония, Сърбия, Турция, Унгария, Люксембург, Израел, Кувейт, Гренада, Гренландия, Катар, Кралство Бахрейн, Ливанска република и Кооперативна република Гвиана.