Dobrich Online Виж пълната версия

Краен срок за лозарите, които са заявили авансово плащане по „Преструктуриране и конверсия на лозя“

2021-12-07 07:19:08

Лозарите, които са кандидатствали по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г., и са заявили авансово плащане през финансовата 2022 г, трябва да подадат заявления за това до 15 декември. Приемът на заявления стартира от средата на октомври т.г.

Авансовото плащане за всички кандидати е размер на до 80% от договорената финансова помощ. За целта, след сключване на договорите с ДФ „Земеделие“, бенефициентите трябва да предоставят копия от разходооправдателни документи, доказващи, че изпълнението на инвестицията е започнало, както и оригинални банкови гаранции, учредени в полза на ДФЗ. Банковите гаранции трябва да са в размер от 110% от исканата за авансово изплащане сума. Срокът на тяхната валидност следва да не е по-малко от 4 месеца след изтичане на срока за изпълнение на всички дейности по договора.


В рамките на двата приема по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ са приети 104 заявления за предоставяне на финансова помощ. Общата стойност на заявената инвестиция по тях е близо 30,5 млн. лева, а максимално допустимата финансова помощ – близо 27,5 млн. лева. По първия прием, проведен от 29 юли до 4 август 2021 г. се приемаха документи за финансова помощ, предвиждащи авансово плащане за 2021 г. и приключване на дейностите през финансовата 2022 г. Вторият прием се състоя от 30 юли до 12 август 2021 г.


И през настоящата година се запазва увеличен размерът на финансовата помощ по мярката – до 90% от стойността на одобрената инвестиция. Няма промяна и в допустимите за финансиране дейности.


Максималният размер на разходите за проект или проекти, подадени от един кандидат в рамките на един прием, е до 1,5 млн. лв, а за организации – 3 млн. лв.  Максималният размер на всички разходи по проекти, подадени от един кандидат за целия период на Националната програма, е 4,5 млн. лв.