Dobrich Online Виж пълната версия

Дилян Господинов няма да е водач на листата на ИТН на предстоящите избори

2021-09-24 09:28:01

Народният представител от Добрич в 45-ото и 46-ото Народно събрание Дилян Господинов съобщи, че няма да води листата на ПП „Има такъв народ” на следващите парламентарни избори. Той изтъкна като причина лични мотиви.

Господинов ще продължи да заема поста областен координатор на партията и увери, че ще работи още по-мотивирано на следващите избори. 


„Надявам се да затвърдим постигнатите резултати и дори да ги подобрим. Знаете,че на предните избори успяхме да вкараме двама народни представители. Целта остава същата - да бъдем първа политическа сила както в област Добрич, така и в страната” – заяви той.


Дилян Господинов заяви, че решението да не е водач на листата на ИТН на предстоящите на 14 ноември, е лично негово. Като причина, той изтъкна лични мотиви. 


„Имам други професионални ангажиемнти,които ме задържат тук в град Добрич и ми е трудно да съвместявам длънността народен представител с това,което върша тук.  След като внимателно обмислих нещата, в рамките на тази една седмица, стигнах до решението да не бъда повече водач на листата на политическа партия  ИТН” – каза той.


По думите на Господинов към него не е имало лични атаки, както в Народното събрание, така и извън него. 


„Постоянните пътувания всяка седмица ме натоварваха чисто физически и психически. Тук развивам бизнес, на който също трябваше да обърна внимание. Получи се така, че аз работя 7 дни в седмицата и нямам време за семейството си. Трябваше да направя избор, дали да се отдам само на политиката и да зарежа всичко тук, или да избера семейството си. Избрах да бъда по-често до своите близки” – категоричен беше той. 


Листата на ПП „Има такъв народ” ще бъде обявена дни преди крайният срок – 14 октомври. Все още не е ясно кой ще бъде водач. 


„Тепърва ще решаваме дали водачът ще е местен, или някое разпознаваемо лице от партията. Предстоят номинации, ще има общински събрания във всички структури в областта и ще се номинират кандидати за народни представители, след това с висшето партийно ръководство ще решим кой да води листата” – сподели Дилян Господинов. 


По думите му би било добре водачът да е местен, но дори и да е външен, това „не би довело нещо лошо за областта”. 


„Аз като областен координатор ще защитавам интересите на добричлии и на всички граждани на областта. Няма голямо значение кой ще е водач, важно е да се изпълнява политиката, която партията смята да проведе. Ние доказахме, че сме принципни и последователни в нашите действия, каквото говорим се стремим да го изпълняваме. 


Аз вече бях в два парламента, имам някакъв опит, но нека да дадем шанс на нови хора” – категоричен беше той. 


Според Господинов трябва да бъде сформирано правителство, защото в ситуацията, в което се намираме в момента, не могат да се провеждат определени политики, а се работи на парче. 


„В последния момент актуализирахме бюджета, за да има пари за пенсионерите, социално слабите, уязвимите групи, за ковид кризата. Трудно е да се работи, бизнесът изпитва една несигурност, не могат да се сключват дългосрочни договори. Наистина е добре да има стабилно правителство. Избирателят ще реши кой да бъде първа политическа сила, кой да вземе проучвателен мандат и да състави правителство” – каза още той. 


На въпрос дали е възможна коалиция с проекта на Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме промяната”, той заяви, че в политиката няма невъзможни неща. 


„Всичко е въпрос на преговори, трябва да се седне на една маса, те да кажат какви са техните виждания и идея. Те са сравнително млада формация, не знам какви са техните цели. Ние сме  твърди в нашата позиция, сваляме картите, казваме каква е нашата цел и ще търсим подкрепа от всички партии, които не са от статуквото” – каза още Господинов. 


Той коментира и социологическите проучвания, които показват, че има известен отлив на подкрепата към партията. 


„Аз лично не вярвам на тези проучвания, самата практика показва, че на изборите през април и юли социологическите проучвания бяха доста далече от действителността. Ние винаги сме смятани за аутсайдер, но в деня на изборите всички видяхте какво се случи. Очаквам същата тенденция да продължи, да ни слагат втора, трета и четвърта политическа сила. Смятам, че хората не са толкова наивни, за да бъдат манипулирани по този елементарен начин” – каза той и допълни, че не очаква отлив на гласове, въпреки че не ИТН не успя да състави правителство. 


„Ние решихме да предложим кабинет изцяло с наши кадри, като гарантираме да проведем политика, която сме обещали да провеждаме и търсим подкрепа от всички партии, но те отказаха да ни подкрепят. Не се коалирахме с ГЕРБ, въпреки че тогава щяхме да имаме твърдо мнозинство от 128 гласа. Не сме търсили подкрепа и от ДПС, партиите на статуквото. Ние сме принципни и  последователни, каквото казваме, това вършим. Това, че за трети път отиваме на избори не е приятно, бюджетът се натоварва, но няма как да тръгнем против нашите  принципи , заради които беше създадена тази партия. Да сме във властта на всяка цена, не е наша основна цел. Смятам, че хората ще  оценят нашата искреност и последователност и да съберем този път повече гласове и да успеем да сформираме стабилно мнозинство” – каза в заключение Дилян Господинов.