Dobrich Online Виж пълната версия

Сдружение „Дишай, Добруджа!” отбеляза Международния ден на чистия въздух с искане да се премахнат всички нерегламентирани сметища

2021-09-07 10:13:08

Членовете на сдружение „Дишай, Добруджа!” се събраха на бившето депо за отпадъци край с. Богдан, за отбележат Международния ден на чистия въздух за синьо небе и да представят пред обществото проблемите с нерегламентираните сметища и своите искания за по-чиста и зелена Добруджа.

„Вече мога да кажа, че ние сме една верига от екологични сдружения в цялата страна. Поддържаме връзка, срещаме се, обсъждаме заедно проблемите на екологията, чистотата на въздуха и водата. Установихме връзка и решихме, че именно на този ден трябва да кажем на хората какво е нашето мнение за това, което се случва тук, за нерегламентираното изхвърляне на отпадъци и за всички микросметища, които са се появили през последната година. Крайно време е това да го няма, дали ще в Девня, дали ще е в Перник, или в Паскалево, боклукът си е боклук. Нас това ни тревожи. Искаме да живеем в една зелена и чиста България, една плодородна Добруджа и затова днес сме тук и искаме едно по-чисто и приятно място за нашите деца и внуци. Не искаме да живеем в тази мръсотия и смрад, която за последната една година се е увеличила. Тук по пътя за депото са се изсипвали цели камиони с отпадъци . Властта не реагира, ние искаме кметствата и министерствата да си свършат работата. След като има престъпление, трябва да има и наказание” – заяви Николай Мирчев, който е член на Управителния съвет на сдружение „Дишай, Добруджа!”. Той даде за пример старото депо за отпадъци на Варна, което по думите му не личи, че някога там е било сметище. 



Сдружение „Дишай, Добруджа” е създадено през декември миналата година.  „Създадохме самото сдружение през декември миналата година, защото бяхме гневни на това, че се гореше лавандуловият отпадък и хора с дихателни проблеми бяха в невъзможност да дишат. Казахме си, че така не бива. Разбрахме кои са, по какъв начин и защо го правят. Тази година сме благодарни, че нямаше обгазяване от лавандуловия отпадък. Ние ще продължим да търсим къде отива той” – каза още Мирчев.



Днес от сдружението излязоха и с конкретни искания, свързани с околната среда. Сред тях са ускоряване на рекултивирането на депото край с. Богдан, което беше един от източниците за замърсяване на въздуха в Добрич и региона, както и премахването на всички нерегламентирани сметища. 



„На север, на изток и на юг от нас вече е по-чисто и подредено. Представата, изобразявана не само от карикатуристи, но и от чужденци и хора с по-саркастичен поглед върху това, което някога е представлявала красивата ни и чиста държава, превърната в сметище. Това само един щрих от всичко, което се случва в стотици други общини, а да не говорим за огромните количества пластмаси, които текат по устията на реките вместо вода. Ясно е какво трябва да се направи – да се въведе строг режим по отношение на всички тези неща. Има институции, които трябва да заработят, има закони, които трябва да бъдат съблюдавани и най-вече тяхното изпълнение. Трябва да има строг, наказателен режим. Ние нямаме никаква политика по отношение на рециклиране на отпадъците. Това на пръв поглед, което изглежда като отпадък и замърсява околната ни среда, до някаква степен е и ресурс. Ние трябва да променим поведението си, трябва да въздействаме на децата да култивират едно друго отношение не само към околната среда, а и към отпадъка – как и къде може да бъде поставен, прибран и рециклиран” – заяви Веско Стоянов, който също е част от сдружението. 



От „Дишай, Добруджа!” приканват институциите да направят необходимото за повишаване на обществената осведоменост и насърчаване на действия за подобряване качеството на въздуха и на питейната вода.  Сред исканията е и да бъде преместена автоматичната измервателна станция за контрол на чистотата на въздуха  в централната част на града.