Dobrich Online Виж пълната версия

Отбелязваме 105 години от Добричката епопея

2021-09-07 04:37:03

През септември 1916 г. Южна Добруджа отбелязва своето освобождение благодарение на победоносния ход на българската армия, активно подпомагана от българското добруджанско население.

Това са дни на себеотрицание, мъжество и храброст. Героичният ход на Трета българска армия, известен като Добричката епопея е едно от най-великите дела за свободата на България.


Честванията в Добрич започват с Ден на отворените врати във Военното гробище музей от 10 до 17 часа. 


През целия ден гражданите могат да поднесат цветя на паметника на ген. Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 г., Кръст-паметника на загиналите в Добричката епопея, Паметния знак на загиналите от 53-ти пехотен полк, част от 7-ма Рилска дивизия, през Добричката епопея​ 1916 г., паметни плочи на ген. Тодор Кантарджиев и полк. Борис Дрангов.


В 18.00 часа, в Драматичния театър „Йордан Йовков“ ще се състои премиера на петия филм „Епопеята при Добрич“ от документалната поредица „Помни войната 1915-1918“.


Режисьор е Мария Цветкова, сценарист и консултант Радослав Симеонов.


От 19.30 ч., Летният театър ще е домакин на Празничен концерт на Гвардейския духов оркестър. Диригент ще е подполковник Ради Радев – главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския духов оркестър.


След това небето над Дорбич ще бъде озарено от Светлинно шоу с дронове.