Dobrich Online Виж пълната версия

От Изправи се! Мутри вън! искат обезщетение за добричлии заради мътната вода

2021-06-21 06:02:29

Кандидатите за народни представители от листата на Изправи се! Мутри вън! в Добрич категорично считаме, че жителите на гр. Добрич и околните села трябва да бъдат обезщетени заради лошото качество на водата. Вече 3 дни хората се оплакват, че от чешмите им тече мътна вода без адекватна реакция на отговорните институции.

Подчертаваме, че съгласно общите условия за водоснабдяване, ВиК Добрич е длъжно да доставя питейна вода с добро качество на жителите. Наредба 9 за качеството на питейната вода задължава оператора да уведоми незабавно здравните органи в случай на съмнение в качеството на водата, както и гражданите при риск за тяхното здраве.


Въпреки десетките сигнали на добричлии в социалните мрежи, липсва адекватна реакция от ръководството на ВиК Добрич. Гражданите за пореден път не бяха уведомени за аварията и причините, довели до нея. Считаме, че в ситуации, представляващи риск за здравето на десетки хиляди жители, са нужни своевременни, прозрачни и ефективни действия на институциите.


В тази връзка призоваваме изпълнителния директор на ВиК Добрич да:


- Предложи обезщетение за жителите на Добрич и селата, които не следва да заплащат цената за доставяната през последните дни мътната вода;


- Предостави незабавно пълна и конкретна информация на жителите на гр. Добрич дали са направени проби, резултатите от тях и какво е качеството на използваната вода, за да се предотврати паника или рискове за здравето;


-  Установи и отстрани причините за влошеното качество на водата;


- Разработи в най-кратки срокове план за алтернативни източници на вода за питейно-битови цели (водоноски, сондажи), в случай че проблемът с мътната вода в Добрич и околните села се повтори.


Ако бездействието на институциите продължи, от Изправи се! Мутри вън! сме решени да запознаем с проблема:


- Министерството на здравеопазването за подадената негодна вода и подлагането на риск в условията на световна пандемия на десетки хиляди граждани – жители на Добрич и околните села,


-  Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е принципал на ВиК – Добрич,


-  Комисията за защита на потребителите,


- Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която може да намали цената на водата, когато тя не отговаря на определени стандарти.


КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!