Dobrich Online Виж пълната версия

Ансамбъл „Пирин” ще гостува в Добрич със спектакъла „Старо имане”

2021-06-03 10:50:37

Добрич е един от градовете, през които ще премине турнето на световноизвестния ансамбъл „Пирин” . Добричката публика ще има възможността да се наслади на един премиерен за града ни спектакъл озаглавен „Старо имане”.


Повече за уникалното представление ни разказва директорът на Ансамбъл „Пирин” Петьо Кръстев. 


„Концерт-спектакълът „Старо имане” беше създаден през 2009 година от Ансамбъл „Пирин”. За времето си той е първият спектакъл, който е изцяло изграден като премиерен с чисто нова програма и своя концепция. Идеята е метафората на „старото имане”, на старината, ценността , която е свързана с нашето минало, да бъде представена и пресъздадена чрез съвременното изкуство на Ансамбъл „Пирин””- сподели той. 



Спектакълът е изграден в два основни тематични модула, първият се казва „От мъка иде твоето име” и е посветен на борбите за свобода на населението от българския Югозапад и се основава на интерпретации на музика и танци, свързани с тази епоха.  Втората част на спектакъла е по идея на известния хореограф Тодор Бекирски, който за жалост вече не е сред нас. Тя се  нарича „Хляб, сол и вино”.


„ Идеята е тези метафори на живота да бъдат описани чрез средствата на фолклорния език, претворени в авторско творчество.  Спектакълът интерпретира музика и танци от всички музикално-фолклорни диалекти в България” – сподели още Петьо Кръстев. 



Спектакълът е по музика на Марин Големинов, Кирил Стефанов, Петьо Кръстев, Матьо Добрев, Данчо Радулов, който е един от известните автори в Североизточна България и  Росен Генков. Хореографите са Тодор Бекирски, Николай Цветков, Георги Гаров.



Концерт-спектакълът „Старо имане” ще се състои на 15 юни, от 20 часа в Летния театър в Добрич.  „Публиката ще види един нов спектакъл и едно различно лице на ансамбъла, което е изградено на база традициите и всъщност стремежът ни е в този спектакъл да надградим традициите и стилът, който сме си създали през годините” – каза в заключение директорът на Ансамбъл „Пирин” Петьо Кръстев.