Dobrich Online Виж пълната версия

Окръжен съд обяви за решаване дело по иск на КУИППД срещу сводник от Добрич

2011-11-10 11:36:29

Окръжен съд – Добрич, обяви за решаване гражданското дело, образувано по искане на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност /КУИППД/ срещу Стоян Й. Стоянов от Добрич и бившата му съпруга Румяна Ив. Стоянова. Комисията претендира да бъде отнето в полза на държавата придобито от тях имущество на обща стойност 307 512 лв.

Днес съдът прие заключението на допуснатата допълнителна съдебно-счетоводна експертиза в два варианта за приходите и разходите на Стоян и съпругата му в периода 1988 г. – септември 2010 г. В първия случай вещото лице стига до извода,  че отрицателната разлика между получените от ответниците приходи и направените от тях разходи е в размер на 1519,50 минимални работни заплати, а във втория случай – 2011,33 МРЗ.

 

Съдът прие представените от Стоян Стоянов 6 договора за взети от него заеми и документи за банков кредит.

 

В съдебните прения представителите на Комисията пледираха да бъде уважен искът им в цялост. Адвокатите на ответниците помолиха претенциите да бъдат отхвърлени като необосновани и неоснователни. Двете страни ще представят аргументите си в писмени защити.

 

Представителят на Окръжна прокуратура заяви, че искът на Комисията е частично основателен, тъй като се установиха приходи, за които ответниците не могат да докажат законен източник. Прокурорът пледира да бъде уважен искът в размера на отрицателната разлика, установена с експертизата.

 

Пресцентърът на Окръжен съд – Добрич, припомня, че допълнителната експертиза включи допълнително установени приходи на ответниците.

 

Производството за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност срещу Стоян Стоянов е образувано във връзка с наказателно дело срещу него и постановена от Районен съд  - Добрич, присъда,  влязла в сила на 12.11.2009 г. С нея той е признат за виновен за това, че е принуждавал чрез сила и заплаха лица от женски пол да извършват сексуални контакти и е предоставял системно помещение на различни лица за полови сношения. Стоян Стоянов бе наказан с 2 години и 9 месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 5 000 лв.