Dobrich Online Виж пълната версия

Хор „Добруджански звуци“ готви юбилеен концерт да 120 години от създаването си

2021-03-19 13:57:29

Хор “Добруджански звуци” в Добрич се готви да отпразнува 120 години от своето създаване с юбилеен концерт в началото на юни. Това съобщи за Добрич Онлайн Елвира Пастърмаджиева, главен диригент на хоровата формация.

Преди това хористите се надяват третата вълна на Ковид-пандемията да е отминала, за да представят в навечерието на Великден празничния си концерт с изпълнение на “Стабат Матер” от Перголези.


Планът е Великденският концерт да бъде на 28 април – в Страстната сряда. „Стабат Матер“ /в превод скърбящата майка, Богородица/ се изпълнява за Великден, поясни диригентката. Знаменитата творба на Перголези ще прозвучи в изпълнение на дамския състав на хор „Добруджански звуци“, Дамска формация „Мистика“, деца от Детския хор „Маестро Захари Медникаров“, съвместно с Камерния оркестър на град Добрич.


“Това, което ни се случва от една година, е особено тежко за всички и за нас, музикантите. Но аз съм заклет оптимист и вярвам, че това ще отмине” – заяви Елвира Пастърмаджиева. Тя сподели, че се занимава с музика от много ранна детска възраст. Още в ученическите си години в Ямбол, където е родена, е започнала музикалната си подготовка, а по-късно завършва “Хорово дирижиране” в консерваторията.


Спомня си, че преди 35 години в зала “България” се е срещнала с маестро Захари Медникаров, който я поканил да работи по разпределение в Добрич. Преподавателите й в консерваторията я насърчили да приеме поканата с мотива, че в Добрич се намира най-добрата хорова школа в България. “Дойдох и извървях пътя до тук – от хор майстор, до втори диригент, първи диригент… И сега следвам мисията да устоя делото на маестро Медникаров. Гордея се, че съм ръководител на хора  от 108-та му година!” – признава Елвира Пастърмаджиева.