Dobrich Online Виж пълната версия

Приет беше бюджетът на община Добрич за 2021 година

2021-02-23 10:33:50

Бюджетът на община Добрич беше приет на редовно заседание на Общинския съвет днес. Финансовата рамка възлиза на 84 887 000 лева. От тях 30 247 лева са местни приходи, а 54 640 000 лева са приходи от държавни дейности.

Предложението, което гласуваха съветниците на Добрич, беше представено от кмета на града Йордан Йорданов. 


„Изпратихме една трудно предвидима 2020 година. В тази връзка, в нашето предложение за Бюджет 2021 година, искам да обясня, че сме подходили една идея по-консервативно в данъчните и неданъчните приходи от гледна точка на това, че ни предстои излизане от кризата. Според мен и моя екип при излизането от тази криза трябва да бъдем стабилни. В същото време още в началото на 2021 година се наблюдава един добър инвеститорски интерес, където общината може да има допълнителни приходи в частта на разпореждане с общински имоти. Стремили сме се  бюджетът  да бъде изцяло балансиран и това, което забелязах в комисиите, в които успях да вляза, сред тях е и бюджетната комисия, която с разбиране и спокойствие подкрепи предложения бюджет. Непредвидимата 2020 година, може да се случи и през 2021 година. Всички тези предложения, които чухме  и имаме в писмен вид, в един даден момент, те биха могли да залегнат при актуализации. Нашият стремеж е да имаме стабилност в бюджета, който предлагаме и да не спираме важни за града инфраструктурни проекти” – посочи той.  


Предлаганият бюджет за 2021 година за държавни дейности и разпределението по функции и дейности и параграфи на Единната бюджетна класификация е съобразен с определените стандарти за издръжка на делегираните от държавата дейности и преходните остатъци от 2020 година. 


Председателят на бюджетната комисия Гинка Василева посочи, че внесеният проект за бюджет е бил подкрепен от 7 от членовете на комисията. 


„От бюджетната комисия със 7 гласа „да” подкрепихме внесения проект за бюджет за 2021 година. Както каза Йорданов изпратихме една по-тежка година, но вероятно в началото на 2021 година ще имаме несигурност по отношение развитие на пандемията, да се надяваме, че това няма да се отрази върху приходите и изпълнението на бюджета” - сподели тя. 


Тя представи част от обсъжданията по време на заседанието на комисията. 


Според Детелина Николова приходната част на бюджета може да бъде завишена.


„Считам, че поглеждайки бюджета в сравнение с пандемичната 2020 година, можем да кажем, че има възможност той да бъде още малко завишен в приходната част. Анализирайки икономическата ситуация на пазара, както и движението на капиталовия пазар, със сигурност ще имаме повече приходи от придобиване на имущество. План-приходите за тази година са занижени на 1 900 000 лева в сравнение с2020 година, където началният план беше 2 100 000 лева” - каза тя. 


Нейното предложение е началният план да не бъде променен в сравнение с 2020 година и средствата да бъдат за ремонт и поддържане на уличната мрежа. Предложението на Николова не беше прието от съветниците. 


Бюджетът за 2021 година беше подкрепен от 30 общински съветници, 4 гласуваха „въздържал се”, нито един съветник не гласува против.