Dobrich Online Виж пълната версия

„Семейство Симпсън“ навърши 31 години

2020-12-17 05:22:30

Семейство Симпсън е най-дълго просъществувалият анимационен ситком, носител на награда „Еми”, дебютирал на 17 декември 1989 година по телевизия FOX.

Сагата на "Семейство Симпсън" започва още през 1987 г. с излъчването на късометражни филмчета в шоуто на Трейси Улман. Историите за Барт Симпсън и членовете на семейството му обаче се радват на изключителна популярност сред зрителите и стартират като самостоятелна поредица през 1989 г.


Създателят на шоуто Мат Грьонинг е моделирал персонажите по собственото си семейство. Той дори използва истинските имена на близките си, заменяйки единствено своето с това на Барт.


Хитовата анимационна поредица е отличена с 32 награди "Еми" - телевизионен еквивалент на филмовите "Оскар"-и.


Ето и 15 интересни факта, които правят сериала още по-интригуващ:


 1. Характерно е героите да са с жълта кожа. Идеята идва на един от аниматорите от екипа, когато прескача през  каналите на телевизора: всеки път когато цъкаш и дори за миг видиш жълто, ще знаеш, че това е „Семейство Симпсън“. 


2. В арабската версия на предаването Хоумър пие сода вместо бира и яде египетски телешки наденички вместо характерните свински за хотдог. Това е така заради религиозните виждания на зрителите там. Но не само това е променено, а и много други религиозно обвързани детайли, както и шеги, и така крайният резултат няма почти нищо общо с оригинала.


3. Въпреки  че героите имат човешки черти, те са с по 4 пръста на ръцете и само Господ е с 5.


4. ОТНЕМА МЕЖДУ 6 И 8 МЕСЕЦА ДА СЕ СЪЗДАДЕ ЕДИН ЕПИЗОД.


5. Лиса е празнувала осмия си рожден ден в два различни епизода.


6.Фразата „d’oh”,която е типична за Хоумър, е добавена към Oxford English Dictionary през 2001. Тя е дефинирана като: „Изразяване на фрустрация от реализацията, че нещата са се развили зле или не както са били планувани, или че някой току-що е направил нещо глупаво“.


7. Интрото на сериите генерално се придържа към типичната последователност със супермаркета/скейтборда/дивана, но в един от епизодите създателите променят изцяло тази традиция и го заменят с кавър на песента на Ke$ha “Tik-Tok”. Нейният отговор е просто един туийт „Уооо“.


8. До 1998 шестимата човека, които озвучават героите, взимали по $30 000  на епизод. От тогава до 2004 взимали по $125 000, а към момента всеки от тях взима по около $400 000.


9. Дължината на интрото зависи от това, колко е дълъг епизодът, така че всеки от тях  да бъде с еднаква продължителност.


10. Много от имената на героите са вдъхновени от  улиците в родния град на Мат Грьонинг – Портланд, Орегон.


11. Причината, поради която градът, където се развива действието в сериала, се казва Спрингфийлд, е, че в САЩ има няколко с това име и така никога не става ясно за кой от всичките става въпрос.


12. Първата изречена дума на Лиса е „Барт“, на Маги е „Татко“, а на Барт „Ай карамба“.


13. В полицейския участък на Спрингфийлд има карта на града и той е във формата на средновековен  Константинопол.


14. Въпреки младежкия си вид съседът на семейството – Нед Фландърс – той всъщност е на 60 години.


15. През 2009 Мардж се появява на корицата на Playboy.