Dobrich Online Виж пълната версия

Д-р Петев: В Добрич няма новородени с COVID-19

2020-12-14 09:02:24

През последните месеци повече от 20 бременни жени в Добрич са дали положителни проби за Ковид – 19, три от тях са били носителки на заболяването по време на раждането, като нито едно от бебетата не е дало положителна проба.

По думите на началника на Отделението по акушерство и гинекология в добричката болница д-р Ивайло Петев досега не е имало родилка с усложнение вследствие на вируса.


„За последните 6 месеца поне в нашата болница родилките с категорично доказан Ковид -19 са три. Две от тях родиха нормално, една със секцио. И на трите бебетата бяха отрицателни и трите майки бяха без усложнение, в смисъл за тях Ковид беше само придружаващо заболяване, тя си бяха преносителки и нямаха симптоми”, сподели той. 


По думите му добричката болница е напълно подготвена за родилки с доказана проба за Ковид-19, има зала за раждане, която е отделена, както и операционна зала за тези, които ще раждат секцио. И двете болнични помещения се дезинфекцират, след всяко раждане, а персоналът носи предпазни костюми. Д-р Петев е категоричен, че до момента в отделението няма персонал, заразен с коронавирус.


„Когато пациентката е Ковид положителна, ние го знаем и не е чак такъв проблем. Проблем е когато не го знаем. Пациентката бива изолирана задължително и в зависимост от това по какъв начин ще ражда – ако ще ражда по естествен път имаме зала, която е отделена. Тя се използва когато имаме подобен пациент докато раждането приключи, ако раждането е секцио, имаме операционна зала, която също се използва за такива пациенти. Разбира се и двете зали се дезинфекцират, за да може след това да е стерилна и да няма Ковид там”, каза д-р Петев.  


По време на раждането персонала взима всички предпазни средства – маски, ръкавици, костюми и шлемове. 


„Стресиращо е за пациента, неудобно е и за нас самите, защото самият костюм не е най-удобното нещо на света, особено ако трябва да стоиш повече от 2-3 часа с него. Започва всичко да те сърби, щипе, много не неприятно, но за щастие поне при нас случаите не са чак толкова много и досега не сме имали персонал, заразен с Ковид”, категоричен беше д-р Петев.


Голяма част от бъдещите майки в Добрич са притеснени от вируса. По думите на д-р Петев всеобщ е страхът и притеснението какво би могло да се случи с бебето.


„Бременните жени са си притеснени по принцип. Както обичам да казвам бременната жена е истинският трети пол. Те не са като нормалните хора. По време на бременност нещо им става, дали са хормони, или нещо друго, не мога да кажа с точност. Особено в тази масова истерия, тази паника, която се всява навсякъде, къде с причина, къде без причина, това естествено се отразява на бременните. Те са си панирани и без Ковид. Има всеобщ страх и той е какво ще се случи с бебето им. За щастие до момента, поне в моята практика, не е като да не е имало бременни с Ковид за последните 8 месеца, но нито една от тях не е имала проблеми с бременността си заради вируса. Включително тези, които са го изкарали по време на раждането, децата им са отрицателни. Разбира се след раждането детето се изолира от майката, което е много неприятно. Много е нетипично за една майка да роди в тази среда, но в крайна сметка ние не го правим, за да им е гадно и да ги тормозим, а да ги спасим. Ако майката е положителна, в крайна сметка, тя сама си решава дали ще вземе бебето, след като я изпишат, дали ще го подложи на някакъв риск, въпреки че децата го изкарват леко”, сподели специалистът. 


Д-р Петев съветва бъдещите родители да не се притесняват прекомерно, защото болестта не преминава тежко при млади хора и такива без хронични заболявания. Повечето от медикаментите, с които се лекува коронавируса, са напълни безвредни за бъдещите майки.


„Ковид-19 не протича тежко при здрави хора, т.е. бременните обикновено са млади жени, рядко имат съпътстващи заболявания и в болшинството от случаите те ще го изкарат леко, или средно тежко – като всяка една вирусна инфекция. Това се наблюдава поне в моята практика, бременните бяха поне 20 с доказано заразяване с Ковид. Съветвам ги да не се плашат, при тях лечението не се различава по абсолютно нищо в сравнение с лечението при небременно състояние. Медикаментите, които се използват масово не са проблем за бременността – витамините и различните имуностимулатори, които масово се изписват при необходимост, са безвредни за бременните жени. Парацетамолът също е абсолютно безвреден. Заболяването не се отличава в леките си случаи от всяка една сезонна вирусна инфекция сезонна. Лично аз съм на мнение, сега не знам дали ваксинацията ще помогне, но също така знам, че ще живеем в Ковид среда поне до лятото. Силно ме съмнява цялата държава да бъде ваксинирана до лятото, защото няма да има наличен брой ваксини. Какъв е смисълът да ваксинираш едно дете на 5 години, което ще го изкара леко ако се разболее, а в същото време да не ваксинираш един човек, който е на 75 години с една камара хронични заболявания, който ако го хване, най-вероятно ще го изкара тежко.


Д-р Петев прогнозира, че през следващата година ще има рекордно ниска раждаемост. 


„В момента правим много повече аборти, раждаемостта не е фактор само на затварянето, за да има раждаемост трябва да има и икономика, трябва да има растеж. Защото ако нямате работа в семейството ще правите ли бебета, с какво ще ги гледате и храните? Догодина ще имаме рекордно ниска раждаемост. За момента имаме спад, съвсем лек е в сравнение с миналата година – в рамките на 1-2 процента, но спад ще има. Догодина поне в първите 6 месеца ще има рекорден спад в раждаемостта.


Д-р Петев е категоричен, че в отделението, което ръководи, всеки пациент, независимо дали има Ковид-19, ще получи грижа и внимание, нито един няма да бъде изхвърлен на улицата.


Страхът е лош съветник. Няма чисти болници от Ковид, няма чист град и чист магазин, никой не знае, на практика Ковид има навсякъде. Ако пациент не иска да ражда в нашата болница, само защото ние обслужваме ковид болни, аз не съм убеден, че искам този човек да ражда в нашата болница. В крайна сметка тези хора не са виновни, че са болни, да ги хвърлим на улицата ли? Стремежът ни в отделението, в което аз работя и ръководя, е всеки пациент да получи грижата, която трябва да получи, независимо дали е с Ковид или не. Ще има ограничения, ще трябва пациентът да се примири с някои неща, но той никога няма да бъде върнат. 


Началникът на Отделението по акушерство и гинекология д-р Ивайло Петев съветва хората да не се страхуват, защото животът няма да спре след Ковид, но трябва да се замислим какви хора ще бъдем след това.  За радио 99 Калояна Донева.