Dobrich Online Виж пълната версия

Тошко Керанов: Най-ефективна е присъствената форма на обучение, тъй като 70 от учениците не разполагат с електронни устройства

2020-11-05 07:02:02

Учебната година в Основото училище „Н. Й. Вапцаров“ в Добрич протича нормално в условията на Ковид-19, заяви за Добрич Онлайн директорът на учебното заведение Тошко Керанов.

Към днешна дата няма ученик, дал положителна проба за коронавирус.


Дали да се преминава към цялостно дистанционно обучение ще се преценява локално. Ще бъде от значение епидемичната обстановка в съответната община, както и колко са заразените учители и ученици в учебното заведение. Ако 20% от учениците в един клас или 15 на сто от цялото училище отсъстват, то ще се преминава към дистанционно обучение на отделни паралелки и цели училища в страната. Тошко Керанов коментира, че за него най-удачна и ефективна е присъствената форма на обучение. Причината е, че голяма част от учениците в ОУ „Н. Й. Вапцаров“ попадат в уязвимите групи и не разполагат с интернет и мобилни устройства.


„Това затруднява дистанционното обучение. Имаме един образователен медиатор. Той разнася уроци и домашни по домовете. Децата попълват задачите, дадени от техните преподаватели. Получаваме обратна връзка от медиатора, който събира попълнените задачи и ги предава на учителите. Това е много труден и бавен процес“, обясни Тошко Керанов. По думите му от 164 ученици в ОУ „Н. Й. Вапцаров“ 70 не разполагат с електронни устройства.  


Директорът на учебното заведение коментира още, че са отпуснати 3 504 лева за закупуването на три лаптопа за ученици и един за преподавател, ако се наложи преминаването към дистанционно обучение.  


Още в началото на учебната година педагогическият съвет е решил сформирането на групи по занимания, сред които „Млад техник“, „Занимателна математика“, „Занимателна биология“ и „Хандбал“, които целят приобщаването на децата към образованието. Учебното заведение работи по няколко европейски проекта като „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“, „Подкрепа за успех“ и „Образование за утрешния ден“, а целта им е да стимулира и изучи учениците в областта на компютърните технологии, математика, английски и български език. В предучилищната група на учебното заведение е сформирана група за допълнително изучаване на български. В нея са включени пет деца, които не са посещавали детска градина и не владеят езика.


130 от общо 164 деца в ОУ „Н. Й. Вапцаров“ в Добрич са заети по проектите и заниманията по интереси, което е повод за радост, каза в заключение Тошко Керанов.