Dobrich Online Виж пълната версия

Област Добрич има готовност за зимата

2020-10-29 10:59:43

Област Добрич е готова за зимата, това са докладвали представителите на общини по време на заседание на Областния план за защита при бедствия.

Към настоящия момент все още Община Тервел няма сключен договор с фирма за зимно снегопочистване, като това ще стане в началото на следващия месец. В процес на процедура по избор на изпълнител единствено е Община Крушари, чийто представител не е успял да определи кога ще имат сключен договор за зимно почистване на общинската пътна мрежа.


Началникът на Областното пътно управление в Добрич Георги Стратиев е докладвал, че има сключен договор за текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа в областта, като е включено и зимното почистване и поддържане. Договорът е с ДЗЗД „Добрич 2019“, като в частност „Пътно строителство“ АД – една от фирмите в дружеството, ще извършва зимното поддържане


„Пътно строителство“ АД разполага с 68 машини – 21 снегорина над 100 к.с., 7 пясъкоразпръсквача с гребло, 18 комбинирани машини, 2 цистерни за луга, 6 роторни снегорина, 7 автогрейдера и 7 товарачни машини, които ще бъдат разположени в 7 опорни пункта в областта. „От нужните 3300 т сол разполагаме с налични 3398 т и 3040 т пясък“, заявил е началникът на ОПУ в Добрич. За посрещане на зимата са налични и 4,5 т калциев двухлорид и 50 т луга.


От 1 ноември Областното пътно управление въвежда денонощно дежурство. Идната седмица, на 2 и 3 ноември, ще бъде извършена проверка на техниката за поддържка на републиканската и общинските пътни мрежи.


Директорът на Пожарната в Добрич Дарин Димитров е докладвал, че информацията за оперативните планове по общини е актуализирана в Оперативния център. Готовност за работа при зимни условия докладаваха представители на здравни заведения, ВиК и други фирми и организации, имащи пряко отношение към осигуряване на нормалния ритъм на живот при усложнени зимни условия на територията на област Добрич.