Dobrich Online Виж пълната версия

Северина Савова: Към момента търсенето на медицински специалисти е факт, както и на работещи в обувното и шевно производство

2020-10-22 09:10:00

Към момента търсенето на медицински специалисти е факт, както и на работещи в обувното и шевно производство, коментира директорът на Бюрото по труда в Добрич Северина Савова по време на Общата трудова борса.

Събитието се провежда  във фоайето на Младежкия център. Инициативата ще продължи до около 15 часа. Северина Савова посочи, че покана за участие в борсата е била отправена към 10 фирми, към часа на откриването й присъстваха 8. Броят на работодателите е ограничен, за да се спазват противоепидемичните мерки. Предимно те бяха в сферата на шевното и обувно производство, както и в хранително-вкусовата и преработвателната промишленост.  От 10 до 15 са обявените работни места за секторите. 


Северина Савова сподели още, че към момента в Бюрото по труда в Добрич са обявени 71 работни места, като информацията за броя и професиите, които се търсят, се променя ежедневно. Тя уточни, че  не само работодателите обявяват свободни места, но и от Бюрото по труда търсят предприемачи, които да предложат работа на безработните лица. 


“Наблюденията са, че започва увеличение на търсене на работа, но предлагането е двупосочен процес, където не само работодателите обявяват свободни места, но и ние търсим работодатели. Не разчитаме само на тяхната инициатива”, каза тя.


По думите й след  приключване на летния туристически сезон е нормално да се наблюдава повишаване на регистрираните безработни. Северина Савова сподели, че епидемичната обстановка кара работодателите да бъдат по-динамични. Според нея е нормално те да бъдат по-предпазливи и да променят профилите, за които имат нужда от работна сила. 


“В началото на извънредното положение, не беше започнал още туристическият летен сезон, но все пак летен сезон имаше, а там бяха наети доста безработни места. Нормално, след приключване на летния туристически сезон, да има повишаване във входящия поток безработни”, добави в заключение Северина Савова.