Dobrich Online Виж пълната версия

Отбелязваме Световния ден на първата помощ

2020-09-08 05:21:04

Световният ден на първата помощ се отбелязва всяка втора събота на месец септември от 2000 г. насам, по предложение на Международната федерация на червения кръст и червения полумесец.

В началото е наречен Европейски ден на първата помощ, но поради големия интерес през 2003 г. е преименуван на Световен ден на първата помощ.


Най-безопасното място – „у дома“, крие много опасности. Първата помощ е основно умение, което може да осигури ефективна и бърза интервенция, за да помогне при наранявания, да намали страданията и да подобри шансовете за оцеляване на човек в нужда.Милиони хора по света са наранявани или убивани от наранявания всяка година, поради неадекватна реакция или липса на навременно оказана първа помощ. 


Световният ден на първата помощ (WFAD) е една ежегодна възможност за популяризиране на знанията и уменията за оказване на първа помощ по целия свят и за подобряване и разширяване на обучението по първа помощ в световен мащаб, като един хуманитарен акт. 


Световният ден има за цел и да акцентира върху приноса на доброволците на Червения кръст и Червения полумесец, обучени по първа помощ, които спасяват човешкия живот, без да правят разлика между хората по пол, етническа принадлежност, раса, възраст и образование.