Dobrich Online Виж пълната версия

Отбелязваме 144 години от Баташкото клане

2020-05-16 05:31:46

На 16 май 1876 г. по нов стил (5 май 1876 г. по стар стил) турската потеря потушава въстанието в Батак.

Ролята на Батак в Априлското въстание е била да заеме складовете в околните села и да осигури провизии на въстаниците в околните територии, да блокира важните пътища и така да попречи на турските войници да получават пратки с провизии. Батак е трябвало да се справи с околните села, които са населени с потурчени българи. Единственият проблем бил, че през цялото време на въстанието, Батак е трябвало да се пази сам от турската армия, но рискът е поет.


След като Априлското въстание започва, хората въстават срещу турската власт, както е застъпено в плана. Бунтовниците отстраняват част от турските власти и тогава срещу тях е изпратена 5000 армия от башибозуци.


Първенците на селото и чорбаджиите решават да спасят живота на хората, като предадат всички оръжия на Ахмед ага Барутанлията, тъй като той заявил с клетва, че ще си отиде, веднага щом получи боеприпасите. След като оръжията са предадени, всички са убити по изключително жесток начин.


Селището е обкръжено и започват набези, палежи на къщи, докато вътре има хора, и масово клане. Баташкото клане продължава от 1 до 5 май, за това време са избити 5000 мирни жители. След това ужасно събитие, светът най-сетне узнава за волята за освобождение на българския народ. Поклон пред загиналите!


Зaрaди извънрeднaтa eпидeмичнa oбcтaнoвкa, cъпътcтвaщитe възпoмeнaтeлни cъбития в Батак ca oтмeнeни.  При cтрoги мeрки зa бeзoпacнocт, щe бъдaт пoднeceни цвeтя прeд вceки oт бaтaшкитe пaмeтници. В църквaтa „Cвeтa Нeдeля” щe бъдe oтcлужeнa прaзничнa вeчeрня.