Dobrich Online Виж пълната версия

Изработват подробен устройствен план за част от местността „Гаази баба“

2020-04-16 07:29:55

Докладната записка беше подкрепена от 37 общински съветници

Общинският съвет на Добрич даде съгласие за изработване на проект за Подробен устройствен план – План за улична регулация за част от местността „Гаази баба“, с територия ограничена от „Суха река“, местността „Пратера“, градски парк „Свети Георги“, Спортния комплекс „Добротица‘ и земеделските имоти в сервитута на Гробищния парк.


Изборът на тази част е с най-голям брой урбанизирани имоти с променено предназначение. Изработването на План за улична регулация е наложително, за да се предвидят и проектират терени за социална и техническа инфраструктура, без която не може да се развива регламентирано територията. 


Общинският съветник Иво Пенчев определи района като неглижиран дълго време, в който същевременно живеят много хора. Той направи предложение, свързано с облекчаване трафика в града:


„Това е новата модерна махала на нашия град. Според мен е важно в обхвата на тази докладна да влезе възможността, дали ще я правим е друга тема на разговор, да има пробив от улица "Трета" към бул. „25-ти септември“ , за да се улесни движението. Това е улицата от „Орехите“ до зала „Добротица“. В един бъдещ момент от време да имаме възможност да направим пробив“


Зам.-кмет по "Устройство на територията" инж. Пенчо Керванов уточни, че проектът ще бъде изработен в две фази – предварителна и окончателна. 


„Предварителната фаза ще бъде обсъждана. Там ще има по-голяма конкретика за всички изисквания, които предлагате. В заданието, като обхват, не влиза тази част, която предлагате. Тази част не е в обхвата на „Гаази баба“", отговори Керванов на общинския съветник.


Застрояването на отделните имоти ще се осъществява след провеждане на процедура за промяна предназначението на земята с Подробен устройствен план – План за застрояване, съобразен с Плана за улична регулация.