Dobrich Online Виж пълната версия

Със заповед кметът на Добрич разпореди мерките по време на пожароопасния сезон

2020-04-13 14:17:01

Като пожароопасен е определен сезонът от 1 април до 31 октомври за горските масиви и земеделски земи на Община Добрич, съобщават от местната администрация. Със заповед кметът Йордан Йорданов определи мерките.

Въвежда се денонощно  дежурство и непрекъснато  наблюдение през сезона чрез оперативен дежурен по ОбСС на телефони 058/ 602 724.


Забранено е за времето на пожароопасния сезон паленето на открит огън  и  извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 м. от границите на горските територии, а изхвърлянето на горими отпадъци трябва да става само на определените за целта места (контейнери за смет и сметища).


За горепосочения сезон директорът на Държавното горско стопанство в Добрич  при Североизточното държавно предприятие в Шумен, собствениците и ползвателите на горски и земеделски територии, както и лица извършващи дейности в тях трябва да организират и поддържат постоянна бдителност и готовност на персонала и техниката си с цел недопускане на пожари в поземления фонд  на Община град Добрич.


Директорът на Държавното горско стопанство в Добрич, управителят на ВиК, ползвателите на горски територии, ръководителите на обекти, разположени на територията на Община Добрич, трябва да проверят състоянието на наличните в тези територии противопожарни хидранти и противопожарни депа, като предприемат мерки за възстановяването и поддържането им.


Ръководителите на земеделски кооперации, арендатори и ползватели на земеделски земи в близост до горския фонд на Община град Добрич е необходимо да поддържат в техническа изправност и готовност пожарогасителните устройства и в случай на пожар да се включат незабавно в гасенето му. Собствениците на линейни обекти и съоръжения, преминаващи или попадащи в горския фонд и земеделските земи на Община Добрич са длъжни за собствена сметка да ги поддържат целогодишно в пожаробезопасно състояние, като ги прочистват периодично от дървета, клони, храсти, сухи треви и други горими материали; да кастрят и прочистват, клоните на дърветата в непосредствена близост до обекта или съоръжението и да определят, особено опасните в пожарно отношение места, и да ги обезопасяват.


Физическите лица, преминаващи или пребиваващи в горския фонд на Община град Добрич, трябва да спазват правилата за пожарна безопасност в тях. Ръководителите на ловни сдружения и туристически дружества, разположени на територията на Община Добрич, е нужно да проведат съответния инструктаж на членовете си, относно правилата за пожарна безопасност в горските територии, преди всяко пребиваване в тях.


Органите на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” Добрич – МВР ще спират дейности по експлоатация на машини и съоръжения в разположени или преминаващи през горския фонд на Община Добрич, които не отговарят на изискванията за пожарна безопасност или създават опасност за възникване на пожари. Със съдействието на Държавното горско стопанство в Добрич собствениците и ползвателите на горски територии, както и на лицата, извършващи дейности в тях, трябва да поддържат повишена бдителност и активност през пожароопасния сезон и при необходимост да предприемат незабавни действия по ограничаване и потушаване на възникнали горски пожари, както и да осъществяват непрекъснат контрол по изпълнението на предвидените противопожарни мерки и мероприятия в  горския  и земеделски фонд  на Община град Добрич.


Забранява се през целия пожароопасен сезон изгарянето на стърнищата и други растителни остатъци в земеделските земи и горски масиви в землището на Община град Добрич.


Контролът по изпълнението на заповедта  се възлага на инж. Пенчо Керванов, зам. кмет „Устройство на територията” в Община  Добрич.