Dobrich Online Виж пълната версия

Дарителите намаляват данъчните си основи с до 65%

2020-02-01 12:10:14

От НАП в Добрич напомнят на физическите лица, които са направили дарения през 2019 година, че могат да намалят законно данъците си, които трябва да платят през 2020 година.

Те могат да намалят с до 65%  данъчната си основа, ако са изпълнени определени условия. С до 15% може да се намалят данъчните основи при направени дарение за културата или с до 50 на сто при дарение в полза на фондовете за асистирана репродукция или за лечение на деца. Даренията, направени в полза на детски ясли, градини, училища и други образователни институции, също могат да намалят данъчната основа и данъка, включително в случаите, когато са направени в натура. Ограничението е, че тези дарения могат да са на стойност не по-висока от 5% от данъчната основа за съответната година и са придружени с документи, доказващи дарението. Данъчните суми могат да се намалят законно и с направените през годината вноски по застраховки „Живот”, както и със закупуване на осигурителен стаж и др. 


Важно е да се знае, че общият размер на данъчното облекчение за дарения не може да превишава 65% от сумата от годишните данъчни основи. Към годишната данъчна декларация, която физическите лица ще подадат през данъчната кампания на 2020 година, се прилагат копия на документи, удостоверяващи статута на лицето и че предметът на дарението е получен. 


Повече информация за ползването на данъчните облекчения може да се намери на електронната страница на НАП – www.nap.bg  и на телефона на информационния център на приходната агенция 0700 18 700.