Dobrich Online Виж пълната версия

Изложба в Регионалната библиотека „Дора Габе” представя кулинарните коледни вълшебства през годините

2019-12-03 12:49:31

В навечерието на светлия празник Рождество Христово Регионална библиотека „Дора Габе” експонира за своите читатели традиционна коледна изложба на библиотечни документи под наслов „Кулинарни коледни вълшебства”.

Кулинарната разходка включва документи от фондовете на всички сектори за обслужване, специална витрина е отделена за краеведската литература и разказва за коледните обичаи в Добруджа. От нея можем да научим какво е слагал добруджанецът на коледната софра и каква е символиката на коледната трапеза. Читателите на библиотеката могат да разгледат краеведските изследвания за празниците и обичаите в различните селища на Добруджа като напр. „Стари и нови паметници в Добруджа : Художествено - етнографиченъ етюдъ ” от 1918 година.


На вниманието на посетителите библиотеката предлага списание „Жена и дом” от 1942 г. и 1944 г. с любопитна информация за коледната трапеза, където четем: „През празниците кухнята е тежка проблема, чието разрешение даваме тук”.


Любителите на кулинарните изкушения могат да почерпят идеи за празничното меню от различните региони на България и от цял свят. Магията на Бъдни вечер и Коледа читателите могат да пресъздадат в своя дом с празничните гурме интерпретации от страниците на различните по вид библиотечни документи.


Изложбата е експонирана във фоайето на библиотеката и може да бъде разгледана до края на 2019 г.