Dobrich Online Виж пълната версия

С театрална постановка по „Белите рози” ученици от Добрич почетоха Йовков

2019-11-21 15:58:52

С театрална постановка шестокласници от СУ „Св. Климент Охридски“ в Добрич представиха разказа „Белите рози“ от Йордан Йовков по повод 139 години от рождението на писателя.

Вълнението на малките актьори от клуб „Знаете ли български език?“  по време на изпълнението се предаде и на публиката. Заради отношението им към Йовковото слово, те получиха изданието на Литературния музей „Да надникнем в класиката” и грамота за участие в празника.




„Нашата идея беше не само да отбележим 139-годишнината от рождението на Йовков, но и да се поклоним пред загиналите български войници, тъй като знаете, че на 27-и ноември ще отбележим една черна дата в българската история – 100 години от Ньойския договор, в резултат на който Южна Добруджа, заедно с други български територии е откъсната от родината за десетилетия наред. Искахме да положим бели рози не само в нозете на Йовков, но и в нозете на хилядите загинали български войници, не само по време на Първата световна война, защото знаем всички, че българският войник е неустрашим, смел, за когото Йовков е писал стотици страници, не е губил битка“,  заяви д-р Кремена Митева, главен уредник на Дом-паметника „Йордан Йовков“ в Добрич.



Тя допълни, че децата нямат много опит, притесняват се, но в крайна сметка са се справили отлично. Д-р Митева изказа своята благодарност към учениците за положените усилия. „Аз усетих вълнението им и щом ме попитаха кога ще е следващият път, значи им е харесало и искат да продължим да работим в тази посока”, каза тя. 


След тържеството децата поднесоха своите бели рози пред паметника на Йордан Йовков, последвани от граждани и общественици.



Автор: Филка Крумова