Dobrich Online Виж пълната версия

В Добрич засадиха червен американки дъб в чест на Анастас Петров

2019-11-15 13:50:47

Днес кметският екип е засадил червен американки дъб на алеята в градския парк „Свети Георги“ в чест на Анастас Петров, съобщиха от местната администрация.

Инициативата за засаждане на дървета по повод годишнини на именити съграждани продължава. От община Добрич припомнят, че на  алеята бяха засадени дървета от същия вид в чест на Дора Габе и Адриана Будевска. Целта е по този начин признателните потомци да изразяват своето уважение и гордост към личности, които са родени в Добруджа и я носят пламенно в сърцата си. 



До дърветата са поставени табели с известни мисли на Анастас Петров, Дора Габе и Адриана Будевска. 


Червеният дъб, който е бил засаден днес, е по повод 120 години от рождението на основателя на българския балет Анастас Петров, роден на 1 октомври 1899 г. в Добрич. В добруджанския град след няколкогодишно прекъсване се провежда Националната среща на младите балетни изпълнители „Анастас Петров". Началото е положено през 1982 година. Всяка среща е едно вдъхновено съревнование, което призовава младата балетна смяна да изяви най-доброто от таланта си. Това е своеобразен жив паметник на творческото дело на Анастас Петров - първоучител и първомайстор, патриарх на българския балет, роден и израснал в Добрич. И тези вълнуващи срещи са израз на признанието, което българските творци от всички поколения пазят към делото на Анастас Петров.