Dobrich Online Виж пълната версия

Изложба представя освобождението на Добруджа по време на Първата световна война

2019-10-01 12:47:50

Фотоизложба „Освобождението на Добруджа по време на Първата световна война 1916 – 1917 г." е подредена в музея в градския парк „Св. Георги".

Богатият снимков материал показва победният поход на българската армия на добруджанския фронт по време на Първата световна война. Специално място е отделено на боевете при Тутракан от 5-6 септември 1916 г. и Добрич от 5-7 септември 1916 г., влезли в историята като Тутраканска и Добричка епопеи. Проследяват се бойните действия в Северна Добруджа и освобождението на цялата област от румънска окупация. 


Автори на изложбата са Радослав Симеонов – главен експерт в Дирекция „Социална политика" към Министерството на отбраната и Петър Бойчев – директор на Историческия музей в Тутракан. Използваните снимки са от фондовете на Регионалния исторически музей в Добрич и Историческия музей в Тутракан, както и от частни колекции. Изложбата е част от интерактивната образователна игра „Търси се Добруджа".


Експозицията е част от проект NETWORLD, по Програма „Дунав 2014 – 2020", по който Регионалният исторически музей в Добрич работи.