Dobrich Online Виж пълната версия

Министерството на културата ще подпомага майсторски класове в училищата по изкуствата

2019-09-26 16:35:57

Министерството на културата ще създаде програма, чрез която да подпомага проекти на училищата по изкуствата, в които под формата на майсторски класове големи български артисти ще могат да предадат своя опит на учениците.

Това каза пред журналисти днес министърът на културата Боил Банов.


Той беше на посещение в ДКИ КЦ „Двореца” в Балчик във връзка със семинар на директорите на училищата по изкуствата в България. 


„Това са едни редовни семинари, които провеждаме 2-3 пъти годишно със всичките ни директори на училища по изкуства и култура, за да синхронизираме своята дейност, да си помагаме взаимно с оглед осигуряване на най-добро специализирано образование в областта на изкуствата и културата”, каза Боил Банов. 


Темата на дискусиите беше „Мястото и ролята на известните български творци в българското обучение по изкуства и култура”. 


„Нашите училища са на изключително високо ниво, те се котират не само в рамките на държавата, а и в рамките на Европа и целия свят. Дейността им е за пример, нееднократно получаваме запитвания в Министерството на културата от важни фактори от Европа и света, които искат да разберат какъв е нашия модел, защо е толкова успешен и как работим по създаване на творци”, заяви министърът на културата. 


Той сподели, че специална точка в разискванията днес е била как българските училища по изкуства и култура да потърсят, облекчат и намерят достъп до образователната си система на заслужили български творци в различните сфери на изкуствата. 


„Взехме две много важни решения първото е, че всички директори поемат отговорността да направят така своите програми и механизми за кандидатстване на преподаватели в тях, че основно значение да има образованието, биографията на един човек, портфолиото му и неговите качества на педагог, а не дали към момента на кандидатстването си да заеме длъжността на преподавател в някое от нашите училища, ако е бил певец да изпее някоя песен, или ако е бил танцьор да ни изтанцува нещо”, каза Банов.


По неговите думи фокусът във всички училища по изкуствата ще бъде върху качествата и възможностите на човека, който иска да преподава. „Българските ученици го заслужават – те са бъдещето на нацията”, заяви той. 


 Директорите са предложили Министерството, в новия бюджет, да създаде фонд, чрез който да подпомага проекти на училища по изкуствата, в които под формата на майсторски класове да могат да се канят големи български артисти, които да предадат своя опит на учениците, а те от своя страна да се докоснат до своите идоли.


"Това е една много сериозна и качествена идея, която аз ще подкрепя. Така чрез нормативната база и  финансово подпомагане на проекти ще дадем ясен сигнал и насоченост към това да повишим още повече качеството на образование в нашите структури и наистина ще дадем ясен знак на всички можещи, успели и доказани хора, че уважаваме труда им и те имат място при нас и нашите деца”, каза в заключение министърът на културата Боил Банов.