Dobrich Online Виж пълната версия

Започва кампанията “Да изчистим България заедно“

2019-09-14 04:52:33

Общините Добрич, Добричка, Каварна, Генерал Тошево и Шабла на 14 септември се включват в мащабната кампания на bTV “Да изчистим България заедно“

Доброволческата инициатива цели да изгради обществена чувствителност по въпросите, свързани с опазването на околната среда, и да направи България по-чиста и красива в дългосрочен план. 


Акцентът на Община Добрич е да бъдат почистени стълбове и дървета от обяви и съобщения, както и боядисване на оградни пана по бул. „25 – ти септември“. Боядисването на паната по булеварда ще се извърши от общинска администрация и доброволци. За тази цел са осигурени всички необходими консумативи, които ще бъдат предоставени и на желаещите граждани да се присъединят. Началото е от 10 часа със събирателен пункт пред Стара къща. Целта на кампанията е Добрич да станe по-привлекателен и  по-уютен за всички. 


В Община Добричка ще бъде организирано почистване на отделни замърсени терени. Служители от общинската администрация, съвместно с Държавното горско стопанство в Добрич, ще почистят полезащитен горски пояс, в землището на село Стожер. През есента същият ще бъде залесен.


Служителите на Общинската администрация в Каварна ще организират почистване на териториите за широко обществено ползване в града и ще облагородят терените около намиращите се в района на Крайбрежната зона обществени чешми. За всички участници в инициативата ще бъдат осигурени ръкавици и чували за събиране на отпадъците от 8.30 часа пред сградата на Общината.


Почистването в Генерал Тошево ще започне в 9 часа от улица “Васил Априлов”, блок 64. За желаещите да се включат в почистването на междублокови пространства, детски площадки, зелени и горски територии, както и други площи ще бъдат осигурени чували и ръкавици. Те ще се бъдат раздавани на 14 септември от 8.30 часа пред сградата на Общинската администрация в Генерал Тошево. На доброволците ще бъде посочено и място, на което да оставят събраните отпадъци, които след това от Общината ще извозят. 


Община Шабла ще окаже съдействие на всички граждани, организации и фирми, които желаят да почистят плажовете и други любими места за отдих, замърсени пространства около домове и офиси, зелени площи, спортни и детски площадки. На желаещите да се включат в инициативата ще бъдат предоставени необходимите консумативи за почистване.


На 14 септември доброволци от цялата страна ще могат не просто да почистят замърсените зони, но и да инициират други добри дела, като обновят детски площадки и градинки, спасят унищожени гори или засадят нови, ремонтират туристически табели и заслони, боядисат пейки и дадат други добри примери, с които да направят България не само по-чиста, но и по-красива.