Dobrich Online Виж пълната версия

14 млн. евро на ден харчат туристите по морето

2011-08-31 05:50:35

По 14 млн. евро на ден харчат туристите по морето през август. Това съобщи Цветан Тончев, председател на Българската туристическа камара.

В последните десетина години толкова силен август не сме виждали и това доведе още индивидуални посетители, привлечени от дългосрочната добра метеорологична прогноза. Шефът на камарата обясни изчисленията си. При средна заетост през август от 80% на легитимно регистрираните хотели по морето (600 хил. легла) и средна цена на престоя от 30 евро на ден, дневният приход от черноморския туризъм възлиза на 14,4 млн. евро дневно.

 

Според експерти освен това по ресторанти, сергии, кръчми и магазини туристите оставят още, пише „Монитор".

 

Средният ръст на посетителите по черноморските курорти се очертава да е около 15 на сто, отбеляза Тончев, като българите са се увеличили с не повече от 6 на сто. Според шефа на камарата нашенците са уморени от лошото обслужване по хотелите ни, включително и висококатегорийните. Независимо от повишаването на цените в Гърция.

 

Това лято още повече българи предпочетоха да отидат там, защото никой не ги тормози по плажовете, защото се държат с тях като с желани гости, а не като с досадници, които от време на време изискват качество на обслужването.