Dobrich Online Виж пълната версия

Първа жалба за нарушения в изборния ден до РИК

2019-05-26 07:32:02

Първата жалба е подадена от граждани, които сигнализират за нередност в таблата, на които се изписват имената на кандидатите за евродепутати. Това съобщи за Добрич Онлайн председателятна РИК Добромир Добрев.

Той поясни, че поради печатна грешка първото име на един от кандидатите липсва на таблата в няколко секции в Добрич.  „Обадихме се, направихме нови табла и в момента Областната администрация и Общината отиват да ги сменят”, каза Добрев. 


Към момента няма проблеми с машинното гласуване. Машината в секция № 8 в Добрия,която не работеше по-рано през деня е оправен. Председателят на РИК поясни, че не става въпрос за техническа неизправност, а за грешка на членът на СИК, който е объркал картите.  В рамките на 15 минути проблемът е бил разрешен. Всички машини са изправни и работят нормално.


В около 40% от СИК членовете или председателите са били сменени от партиите в последните дни. Това, по думите, на Добромир Добрев е и причината в част от секциите да не се явят определени членове. Това според него обаче не се отразява на протичането на изборния ден.