Dobrich Online Виж пълната версия

До пет медала достигнаха малките шахматисти от града пред местна публика

2019-05-08 12:38:01

Момчил Петков от ОУ „Христо Ботев“ стана убедителен шампион до 17 години

Представители на над 50 училища и детски градини от цялата страна изпратиха състезатели в Добрич за участие във второто издание на държавните индивидуални училищни първенства по класически шахмат. Спортната проява бе организирана от БФШ 1928 и ЦСО-ШК „Енергия 21“, като осъществяването и стана с финансовата подкрепа на община град Добрич и БФШ 1928. В неофициалното класиране по медали домакините от ЦСО-ШК „Енергия 21“ бяха сред лидерите.



Клубът взе участие с 21 състезатели, завоювали една купа и пет медала. С най-стабилни изяви на черно-белите полета беше Момчил Петков /ОУ „Христо Ботев“/ при юношите до 17 г., който достигна до златото. Местният талант беше повече от убедителен - седем победи от седем партии! Ярко доказателство за силата на водача в ранглистата на ФИДЕ за състезатели до 14 години в България. Разликата от 200 рейтинг точки от следващите опоненти е безспорно впечатляваща. Ивелина Христова /ОУ „Христо Ботев“/ при момичета до 11 г. и Велизар Василев /СУ „П. Р. Славейков“/ при най-малките момчета до 7 г., спечелиха сребърни медали. Мария и Емилия Егови /ПМГ „Иван Вазов“/ са носители на бронзови медали до 13 и до 15 години. При момичета до 9 г. Надежда Маринова /СУ „Св. св. Кирил и Методий“/ и при юношите до 13 г. Радослав Генов /ЧСУ „Леонардо да Винчи“/, финишираха на почетното четвърто място. За отбелязване е, че те са с точки равни на носителите на сребърни и бронзови медали, но с по ниски допълнителни показатели.


Поздравления за успехите на състезателите и благодарности на всички, които безкористно и от сърце помогнаха да се превърне проявата в най-значимия шахматен празник за 2019 г. в град Добрич, не скри удовлетвореността си председателят на ЦСО-ШК „Енергия 21“ м.с. Тодор Спиров.