Dobrich Online Виж пълната версия

Библиотеката представи тефтерчето на Левски пред ученици от СУ „Димитър Талев”

2019-02-21 07:26:55

Инициативата е част от събитията на Регионална библиотека „Дора Габе” по повод 146 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

В новия медиен кабинет на СУ „Димитър Талев”, пред учениците от III г клас, родители и преподаватели, библиотечен специалист представи дигитално издание на тефтерчето на Левски. То е дарение от Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.



За всеки българин този изключителен документ дава възможност да надникне в личния свят на Дякона и да съпреживее последните години от живота му. Децата изслушаха с голям интерес почти невероятната история на намирането на личния бележник в самара на коня при залавянето му, научиха за стриктно записаните до последен грош разходи на страниците на този уникален възрожденски документ, чуха прощалните драматични редове с обръщение към майка му. 


Истинско възхищение предизвикаха точните планове на Левски за работата на тайните комитети, стройната система от въпроси с определени отговори-пароли, както и неговата най-лелеяна мечта – чиста и свята република.


Малките домакини демонстрираха знания в интерактивната игра „Какво зная за Левски?”, рецитираха стихове и изпяха песен за Апостола, включиха се активно в дискусията „Мога ли да бъда като Левски днес?”, провокирани от класния си ръководител г-жа Красимира Хинева.