Dobrich Online Виж пълната версия

Деца от Добрич се докоснаха до магията на Хари Потър

2019-02-08 10:19:46

За четвърта поредна година Регионална библиотека „Дора Габе” се присъединява към инициативата „Нощ на книгите за Хари Потър”.

В сектор "Работа с деца" на Библиотеката се събраха почитатели от всички възрасти на момчето-магьосник, за да споделят увлечението си по неговите приключения. Основната цел на световната кампания е да предаде на следващото поколение читатели магията на книгите и четенето, както и да се съпреживеят историите на Джоан Роулинг.



Темата на тазгодишното събитие бе „Училище за магии и вълшебства Хогуортс“, съобщават от Регионална библиотека “Дора Габе”. Гостите на събитието бяха ученици от четвърти „а” клас на СУ „Св. Климент Охридски” с преподавател Нели Василева. Освен тях и други запалени фенове попаднаха във вълшебния свят на Хогуортс с помощта на пресъздадения интериор на Грифиндор. Децата си припомниха и прочетоха моменти от любимата поредица, участваха в тържествената разпределителна церемония по определяне на домовете, към които ще се присъединят и получиха своите отличителни вратовръзки и специалните поименни послания от професор Дъмбалдор. По-късно се включиха в състезания и магьоснически игри - ловуваха в Хогуортс като търсиха скрити предмети из цялото магично пространство, правиха свой щур и шарен дизайн на чорапите на Доби, търсиха думи в специална решетка, проявиха бързина и съобразителност, откривайки на кой професор са подбраните реплики, създадоха свой собствен ученически профил в Училището за магии и вълшебства и си направиха автопортрет с магьосническа мантия и шапка.



Всички участници получиха подарък, изработен от библиотечните специалисти – книгоразделител с най-любимите корици на книги от поредицата за Хари Потър, книги, както и своите безплатни читателски карти. Гостите си тръгнаха заредени с положителни емоции и щастливи, че са отпразнували заедно в библиотеката Нощта на книгите за Хари Потър. Победителите в обявените конкурси за най-добър костюм, най-артистично и изразително пресъздаден текст и в игрите получиха за награда - книги.