Dobrich Online Виж пълната версия

Нов вариант за довършване на блок „Добрич“ предлагат съветниците от ВМРО

2019-01-24 12:17:09

Нов вариант как да бъде довършен строящият се от над 30 години блок „Добрич“ предлагат общинските съветници от ВМРО Пламен Йорданов и Тихомир Маринов.

Предложението е до председателя на Общинския съвет и до ПК “Устройство на територията, жилищна политика и строителство”, ПК „Управление и разпореждане с общинска собственост, приватизация, следприватизационен и следконцесионен контрол ” и ПК “Бюджет, финанси и данъчна политика”.                                


С оглед създалата се ситуация около осигуряване финансиране за довършването на блок “Добрич” предлагаме решение, което да осигури ресурс, с който да започне строителството, като в същото време не се харчат средства от бюджетния резерв, посочват общинските съветници от ВМРО. Имайки предвид разчетите за необходимия ресурс за довършване на блока, оценката на бъдещата собственост на Общината и очакваното възстановяване на 36 % от стойността на жилищната площ от Министерство на финансите, те смятат, че за започване на строителни дейности още през 2019 г. сумата от 1,5 млн. лв. ще е напълно достатъчна. Според Йорданов и Маринов не е целесъобразно завършването на строежа да се започне с бюджетни средства с оглед необходимостта от резервен ресурс за възстановяване на компрометирани от дейностите по водния проект улични настилки.  


Представителите на ВМРО в местния парламент предлагат дългосрочният дълг, който Община град Добрич ще поеме, да е в размер до 1,5 милиона лева. „С тези средства и очакваното възстановяване на 36 % от разходите за жилищната част, възлизащи на около 800 000 лв., ще бъде осигурена по-голяма част от сумата, необходима за довършване на строежа. Разликата може да се поеме от размяна на част от собствеността, която Община град Добрич ще получи в завършения блок“, посочват съветниците. 


Пламен Йорданов и Тихомир Маринов предлагат окончателното погасяване на дълга да стане до 6 години, считано от датата на подписване на договора за кредит.