Dobrich Online Виж пълната версия

Община Добрич заделя 72 хил. лева за ремонт на стадион „Дружба”

2018-11-27 20:24:58

Сумата ще набъбне след кандидатстване по проект „Красива България“

Общинските съветници дадоха съгласие по време на днешното си заседание да се кандидатства пред Министерството на труда и социалната политика по проект „Красива България” за 2019 г., за осигуряване на достъпна среда на стадион “Дружба”. Проектното предложение предвижда да се обособят зони за хора с намалена подвижност и с увреждания по трибуните на спортното съоръжение, както и ремонт и изграждане на санитарни помещения, включително осигуряване на достъпна среда за тях. Тъй като максималното финансиране по програма “Красива България” е 120 000 лв. от общият бюджет, изискването е съфинансирането от кандидата да е най-малко 50% от него.


Тъй като разчетите сочат, че за строително-ремонтните дейности на стадиона, който е общинска собственост, ще са необходими 120 729 лв., бе прието от общинския бюджет да бъдат осигурени 60 на сто от необходимите средства, а именно – 72 437 лева. Кметът на Добрич Йордан Йорданов, който бе вносител на въпросната докладна, подчерта, че подобно проектното предложение от страна на местната Община е било обсъждано и на по-ранен етап. Тогава обаче недостатъчното съфинасиране от 10% до голяма степен е обезсмисляло самото кандидатстване, имайки предвид предварително зададените критерии.


Стадион „Дружба“ е сред най-старите съществуващи в България. Построен е в края на 50-те години на ХХ век и официално открит през 1960 г. Капацитетът му е 23 000 места, от които 12 500 седящи. От 1962 г. не са извършвани сериозни строително-монтажни работи по санитарните помещения към стадиона, като към момента липсват цялостни изградени и действащи ВиК и ел. инсталации в тях. Стадионът се използва от представителния отбор на ФК „Добруджа 1919“ за домакинските срещи от Втора професионална лига. Той е предвиден да домакинства част от мачовете на Европейско първенство по футбол на УЕФА за девойки до 17 години през 2019 г.


Във връзка с това е извършена инспекция на стадиона и впоследствие съставен доклад от страна на Български футболен съюз. В него се съдържат препоръки за подобрения, част от които са обособяване на зона за хора с увреждания и инсталиране на санитарни възли за зрителите. По предложение на Община Добрич ще се обособят зони по трибуните за привърженици на домакините и на гостуващите отбори. Целта е да се изпълнят част от предписанията на БФС във връзка с Европейското за девойки до 17 год. Наред с това ще бъдат създадени трайни благоприятни условия за провеждане на спортни прояви и мероприятия в града, и нормално функциониране на обекта с обществено значение.