Dobrich Online Виж пълната версия

И през лято 2018 археолози продължиха с откритията си в крепостта Палмате край село Оногур

2018-11-22 14:39:16

И през изминалото лято продължиха археологическите разкопки на крепостта Палмате край село Оногур, финансирани от Община Тервел и Министерството на културата. Началото на проучването на крепостта започна през 2016 година и с това бе сложен край на безконтролното унищожаване на този уникален за територията на Добруджа археологически ансамбъл.

За три години разкопки бе разкрита голяма епископска базилика. През това лято окончателно са установени размерите й: ширина 29 и дължина 58 метра. Зидовете на култовия комплекс са съхранени само в основата си поради ваденето на обработени камъни през по-късно време. Археологическото изследване успя да възстанови не само плана и устройството на базиликата, но и важни моменти от драматичните събития свързани с разрушаването на крепостта Палмате. 



Установи се, че тя е превземана поне два пъти, в края на VI или началото на VII век. Тогава аварите и подчинените им кутригурски и славянски племена многократно опустошават северните части на Византийската империя. При едно от тези нашествия Палмате и районът й са подложени на разорение. Тогава останалите местни жители и византийският гарнизон разделят крепостта на две и изоставят по-леснодостъпната част от нея. 


Именно тогава катедралният храм търпи вътрешно преустройство и е оформен като епископски. Апсидата е стеснена от издигнатия деветстъпален синтрон. С извършеното преустройство е свързана и положената върху пода под балдахина олтарна маса. 


Извършените спешни фортификационни изменения не спасяват крепостта и тя отново е превзета и разграбена от аварите. Нейните защитници са отчасти избити, отчасти преселени. На тяхното място се заселва ново, различно по своя характер население, което използва полуразрушената църква като кариера за строителни материали и удобно пространство за живеене. Скоро това поселение е отново опожарено и крепостта е изоставена за повече от век, когато животът в нея частично се възражда по времето на българската държава.