Dobrich Online Виж пълната версия

Стогодишен юбилей отпразнува Дамян Желязков от Генералтошевското село Спасово

2018-10-29 09:09:13

На 25 октомври дядо Дамян Желязков от Генералтошевското село Спасово навърши своето столетие

Дамян Желязков е ветеран от Втората световна война и е единственият столетник в общината. На неговия стогодишен юбилей кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, неговият заместник Георги Георгиев, кметът на село Спасово Андреан Симеонов, културни дейци, роднини и приятели се събраха да честитят и поздравят дядо Дамян Желязков.




Всяка година на 9 май дядо Дамян приема гости от Общинска администрация и деца от Общински младежки съвет, които поднасят хранителни пакети, цветя и благодарности на ветераните от войните по повод Деня на Европа и победата над фашизма. Столетникът отново беше отворил дома си за близки и познати.


За юбилея си дядо Дамян получи няколко поздравителни адреса, символична статуетка с орел и парична награда от Община Генерал Тошево. Кметът Валентин Димитров пожела на столетника да се радва на всеки един ден от живота, а на всичките му близки – да достигнат неговите години. Кметството и читалището в село Спасово пък подариха на рожденика вкусна торта.


Въпреки сравнително доброто си физическо състояние за своите 100 години, за съжаление дядо Дамян вече почти не чува и не вижда. Затова и столетникът не е успял да разкаже пред своите гости някоя страшна история от преживяванията си на фронта през Втората световна война или пък за хубав и незабравим момент от живота си на село през годините.