Dobrich Online Виж пълната версия

Днес почитаме паметта на свети Иван Рилски

2018-10-19 05:14:12

Най-великият светец на българската земя, преподобни Иван Рилски, се родил около 876 г. в с. Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина край река Струма (край град Дупница).

До 25-годишната си възраст бил пастир. От крехка възраст в душата на Иван започнала да се развива и крепне религиозната вяра. По това време из цяла България започнали да се строят църкви и манастири.

Новооснованите обители ставали не само огнища на християнството, но и книжовни и просветни средища. Желанието на юношата било да се посвети напълно в служение на Бога и в някоя света обител да се отдаде на монашески живот. Отначало Иван постъпил в близкия манастир "Св. Димитрий" под самия връх Руен. Тук той не само развил своите заложби към духовно съзерцание, но и получил образование и придобил знания от свещените, богослужебни и религиозни книги. Приел монашество, но не останал задълго в обителта, а се отдал на живот в пълна самота, молитви, пост и лишения.

Преподобни Йоан Рилски се подвизавал на много места, докато най-после се установил в прекрасната рилска планинска пустиня, където останал до края на живота си. Там той основал манастир, който съществува вече повече от хиляда години. Извършил много чудеса през живота си и след смъртта си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си обезумял човек, изцерил от разни болести благочестиви люде, опазил манастира си чрез своята благодатна сила.

Иван Рилски починал на 18 август 946 година на около 70-годишна възраст и бил погребан в притвора на църквицата в каменна гробница, която е запазена и до днес близо до пещерата, в която преподобният се подслонявал. Неговото успение Църквата възпоменава всяка година на същата дата. Намирането на светите му нетленни мощи станало на 19 октомври.

От 1996 година 19 октомври се чества като Ден на българския лекар.