Dobrich Online Виж пълната версия

Наградиха народната певица Калинка Вълчева с почетен знак „Златен век”

2018-10-14 06:50:55

Наградиха народната певица Калинка Вълчева с почетен знак „Златен век” – печат на Цар Симеон Велики – златен и с грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.


Весела Щерева, парламентарен секретар на Министерството на културата, поднесе почетното отличие на Калинка Вълчева от името на министъра на културата Боил Банов. 



Вие сте една от най-ярките личности в българския фолклор. Вие сте символ на добруджанската песен. 55 години вълнувате, разказвате, пеете и омайвате публиката с Вашия глас, който идва от Добруджа и минава през сърцето Ви. Успяхте да посеете зрънцето на любовта и в младите хора. Благодаря Ви, че работите, за да съхраните българския и добруджански фолклор. Благодаря Ви, че славите България и Добруджа по света и у нас, каза в своето слово Весела Щерева.


Дияна Илиева, зам.-кмет на Община Тервел, разказа показателна история за това какъв човек е Калинка Вълчева.



Веднъж с нея бяхме на концерт в едно от най-малките тервелски села. Преди концерта си говорихме с Калинка Вълчева. Тя сподели, че е много притеснена, защото чувства неразположение и се притеснява дали гласът й ще бъде достатъчно добър, за да се хареса на хората, които са дошли да я гледат. Това е Калинка Вълчева – професионалист, чиято душа трепти с вибрациите на душата на всеки един обикновен човек, каза Дияна Илиева.




Народната певица Калинка Вълчева получи поздравителен адрес от кмета на град Добрич Йордан Йорданов и областния управител Красимир Кирилов. 



Припомняме, че предложението за удостояването й с наградата е на Инициативен комитет по повод нейната 75-годишнина и 55 години творчески път. То бе подкрепено от народните представители Даниела Димитрова и вицеадмирал Пламен Манушев.



Калинка Вълчева получи високото отличие на Министерството на културата на тържествен концерт, в който участие взе самата народна певица, ПФА „Добруджа“, Донко Марков, Петър Петров, Петя Панева, ДФТА „Калинка Вълчева“, гр. Тервел и оркестърът на Данчо Радулов.





На събитието още присъстваха Даниела Димитрова, народен представител и Симеон Симеонов, председател на Общинския съвет в Тервел