Dobrich Online Виж пълната версия

Тервелчанин на световния финал за ефективно шофиране на камиони

2018-09-13 06:10:01

Ивайло Денев от Тервел ще представи България на световния финал на състезанието за ефективно шофиране на камиони Volvo Trucks Driver Challenge.

Той заминава за Гьотеборг, където днес и утре ще се изправи срещу сериозната конкуренция на още 34 топ състезатели от цял свят. Те бяха излъчени в предварителните фази на шампионата, в които се включиха над 12 000 професионални шофьори.

Мащабното състезание се провежда от 2009 година насам и това е шестото му издание. Тази година финалистите ще трябва да покажат комплексни умения в три основни сфери – горивна ефективност, продуктивност и безопасно шофиране. Затова и регламентът е променен, като състезателите ще трябва да преминат през две фази – да демонстрират продуктивност и прецизност при шофиране на Volvo FMX за строителни и тежки задачи и да постигнат горивна ефективност с Volvo FH за превоз на дълги разстояния. Във всеки един момент ще се оценява строго и спазването на правилата за безопасност. Крайното класиране ще се определи след комбиниране на резултатите от различните задачи.

“Volvo Trucks Driver Challenge изправя шофьорите пред предизвикателства, с които те се сблъскват в работата си всеки ден. Техните умения са ключов фактор за постигане на продуктивност и ефективност в компаниите. Поведението на шофьорите също е много важно за осигуряване на безопасност на пътя. Затова световният финал ни дава шанс да видим изключителни умения във всички тези сфери на едни от най-способните шофьори в света”, обясни Мария Бергвинг, Вицепрезидент на Volvo Trucks.

“Тази година регламентът е нов и предизвикателствата са още по-сериозни, а конкуренцията наистина е огромна – най-добрите 35 от 12 000 участници от цял свят. Това ме респектира, но не ме плаши. Ще дам най-доброто от себе си и си пожелавам да повторя успеха на друг българин - Пламен Иванов, който миналата година стана световен шампион в шофирането на камиони”, сподели Ивайло Денев преди заминаването си за Гьотеборг.

Денев си осигури място на световния финал, след като в края на юни спечели националния шампионат. През 2018 година в България Volvo Trucks Driver Challenge постигна рекорд с най-голям брой участници в предварителните фази, като в тях се включиха над 1000 професионални водачи.

Източник: kamioni.bg