Dobrich Online Виж пълната версия

Защитно покритие над Епископските базилики на „Залдапа“ ще бъде изградено това лято

2018-07-20 14:19:22

Договор за целево финансиране за изграждане на защитно покривно съоръжение над Епископските базилики на крепостта „Залдапа“ подсипа с Министерството на културата Община Крушари, съобщават от там.

През месец април Общината внесе за разглеждане проект за изграждане на временно защитно покритие на крипти в епископски базилики №3 и №4 в античната крепост „Залдапа“ край село Добрин. 


През ноември 2015 г.  със заповед на министъра на културата на Античната крепост бе определен статут на групова археологическа недвижима културна ценност с категория  „национално значение”, което даде възможност и основание на общинското ръководство да продължи целенасочените си усилия за разкриване, съхраняване и опазване на един от най-големите укрепени обекти от римско време по нашите земи.  През периода 2014-2017 г. частично бе разкрита най-голямата в региона ранно християнска базилика, вписана под №3. Проученото дава основание на научните ръководители на обекта да я определят като епископска базилика от V – ІV век. Разкопките от 2015-2017 г. установиха, че под разкритата Базилика №3 има друга, по-рано изградена, вписана под №4. Двете крипти за свети мощи са проучени. Криптата под базилика №3 е еднокамерна, с площ около седем кв. м, а криптата към по-ранно изградената базилика №4, богато украсена със стенописи, е най-голямата на територията на България с площ от 30 кв. м.


По сключения договор Министерството на  културата ще финансира със 119 178 лв. изграждане на защитно покривно съоръжение с около четиристотин кв. м застроена площ, като изцяло дървената конструкция ще покрие входовете на разкритите крипти и прилежащите към тях външни пространства. Целта на съоръжението е да предпази от неблагоприятни атмосферни условия през есенно-зимния период, валежи, снегонавявания. Очаква се дейностите по изпълнение на проекта да започнат през средата на септември и да приключат през първата половина на ноември.