Dobrich Online Виж пълната версия

Добричлийка със стипендия за обучение в Китай

2018-07-03 08:37:36

Ина Стоянова е на 21 години от град Добрич. Завършва своето средно образование в СУ „Св. Св. Кирил и Методий”. След седми клас учи в паралелка с интензивно изучаване на Английски език.

В момента Ина Стоянова учи Китаистика в Софийски университет. Талантливата добричлийка печели стипендия за обучение в Китай, което е една учебна година – 10 месеца.


Ина споделя, че по принцип иска да стане стюардеса. „За да имам по-големи шансове за реализация реших, че ми трябва нещо повече от английски и руски език“, казва тя. 


Как реши да учиш точно този труден език?
Още преди да завърша средното си образование започнах да мисля къде да продължа да уча. Училището  ми даде много добри знания по Английски и Руски език. Оказа се, че именно чуждите езици са моята страст. Семейството и преподавателите ме съветваха да се захвана с изучаването на още един чужд език – за предпочитане източен.  Насочих се към китайския, защото Китай е голяма страна и всичко идва от там. Дори да не стана стюардеса, пак ще си намеря хубава работа. Дълго се колебаех между Арабски и Китайски, но накрая се спрях на Китайски. Кандидатствах в Софийски университет, където ме приеха още на първото класиране. Сега завърших третата си година в специалност Китаистика и ми остават още две години, докато завърша бакалавърска степен. 


В началото ми беше трудно, защото езикът е наистина сложен, но веднъж като свикнеш става по-лесно. Просто се изисква добра памет, защото йероглифите са много. 


Разкажи малко повече за въпросната стипендия, за която си одобрена. 
За студентите, които изучват Китайски у нас се отпускат две стипендии – една от Министерство на образованието и една от посолството на Китай в България. Заминаването в Китай не е задължително, но е изключително полезно. На студентите се предоставят няколко варианта за стипендия. Единият е да заминат след първи курс и да учат в Китай четири години. Другият е да заминат след втори или след трети курс и да прекарат там една година. Аз реших да кандидатствам след трети курс, защото исках да имам добри знания преди да отида в Китай, за да може да ми е по-лесно там. 


За такава стипендия може да се кандидатства през Министерство на образованието и през Посолството на Китай у нас. Аз избрах да кандидатствам през посолството и бях сред одобрените. Трябваше да избера три университета, в които искам да уча. За моя огромна радост преди няколко дни получих писмо, че съм приета още в първия – „Shanghai Jiaotong University“.  Стипендията покрива една учебна година, която трае 10 месеца.  В нея са включени таксите за обучение, общежитие и месечните разходи.


В кой град ще бъдеш, сама ли ще заминеш за Китай?
Ще бъда в Шанхай - един от най-големите градове в Китай, а и в света. Много съм развълнувана. Там ще бъда сама. В Китай ще са и колегите ми, но повечето ще са в различни провинции и градове. Ще се виждаме рядко.  Мисля да се възползвам от възможността през ваканциите да пътувам възможно най-много из Китай, за да видя колкото може повече от тази толкова голяма и загадъчна страна. 


Притесняваш ли се за предизвикателство наречено Китай, което ти предстои?
Още ми е малко трудно да повярвам, че след 2 месеца ще съм на другия край на света -  далеч от семейство, приятели и всичко познато. Със сигурност съм притеснена, но съм повече развълнувана от новото, което ми предстои. 


Би ли останала да живееш в Китай, ако ти хареса?
Първо искам да отида и да завърша тази една година на обучение там. След това ще се върна тук, за да завърша своето висше образование. Обмислям да запиша и магистратура, но още не съм се замисляла сериозно за мястото. Разбира се, ако ми хареса толкова много и ако намеря подходяща работа, бих опитала да живея там за по-дълго. Все пак това е страна, която може да предложи много възможности във всички области. 


Отправи послание към читателите на Добрич Онлайн. :)
Моят съвет към всички е да не спират да мечтаят и да имат силата и смелостта да сбъдват мечтите си. Няма по-голямо щастие от това човек да сбъдва най-съкровените си желания едно по едно!