Dobrich Online Виж пълната версия

Читалище „Добрич 2017” не получи безвъзмездно сградата на СОУ „Дора Габе”

2018-06-26 09:44:14

Народно читалище „Добрич 2017” няма да ползва безвъзмездно сградата на бившото СОУ „Дора Габе” реши на заседание Общинският съвет.

Искането от председателя на културната институция Николай Нейчев бе внесено на втора поредна сесия. На предната той го оттегли тъй като не бе съгласен с взетото от ОбС решение да бъдат „извадени” от помещенията, които ще получи читалището, двата физкултурни салона и актовата зала, където сега тренират спортните клубове „Нуките” и „Вълк”. На днешното заседание искането на читалището бе да получи безвъзмездно цялата сграда за 10 години.

За предоставяне на сградата гласуваха 17 общински съветници. Необходимо бе обаче квалифицирано мнозинство или 28 гласа „за”, тъй като става дума за разпореждане с общинска собственост.

До решението се стигна след дебати, продължили повече от час. Преди него ОбС гласува предложение, направено от общинския съветник арх. Емилия Добрева двата физкултурни салона и актовата зала да отпаднат от това, което читалището ще стопанисва безвъзмездно. То също не бе прието поради липса на квалифицирано мнозинство. Поддръжниците му искаха помещенията да бъдат отделени, за да се даде шанс двата спортни клуба да продължат да развиват дейността си и да няма ощетени.

По време на дебатите стана ясно, че намеренията на НЧ „Добрич 2017” са били при получаване на сградата за безвъзмездно ползване да се кандидатства по европейска програма за цялостния й ремонт.

Председателят на НЧ „Добрич 2017” Николай Нейчев съобщи, че снощи се е състояло заседание на читалищното настоятелство. Сред решенията е препотвърджаване на ангажимента в читалището да се развива карате и да се работи с двата спортни клуба. Нейчев коментира, че ако двата физкултурни салона и актовата зала бъдат отдадени на търг няма гаранция, че те ще бъдат спечелени отново от същите спортни клубове и посочи, че ако са към читалището ще имат по-голяма сигурност. Той съобщи, че искането на НЧ „Добрич 2017” да получи безвъзмездно сградата има подкрепата на всички културни и творчески съюза в Добрич и от централни медии. Арх. Добрева попита какво означава подкрепа на национални медии и заяви, че тя също подкрепя читалището. Не бива да се стига да извиване на ръце, посочи тя.

Няколкократни бяха апелите от страна на общински съветници двете страни – читалището и спортните клубове „Вълк” и „Нуките”, да направят компромиси относно ползване на сградата, за да се стигне до решение на проблема. Изяснено бе, че заради поставеното от двата клуба татами е невъзможно в трите помещения да бъдат тренирани други спортове освен карате.