Dobrich Online Виж пълната версия

Нивата на язовирите в областта са ниски и не създават опасност на живота и здравето на населението

2018-05-21 14:37:22

Няма опасност за здравето и живота на населението на територията на област Добрич, където нивата на язовирите са ниски. Това сочи докладът от извършената проверка на водните обекти, съобщават от Областна администрация.

Инспекцията бе направена през периода в края на април от Комисия, назначена със заповед на областния управител Красимир Кирилов. 


Прегледано е състоянието на речните корита извън населените места в областта, участъци и съоръжения от републиканската пътна мрежа, попадащи в обхвата на речните корита. Особено внимание е обърнато на проводимостта, нуждата от продълбочаване, почистване от растителност и почистване на незаконни сметища. Там, където е констатирана нужда от предприемане на действия, са издадени по компетентност предписания за предприемане на мерки.


В рамките на проверката Комисията извърши оглед и проверка и на язовирите в областта в присъствието на техните ползватели и концесионери. За всички водоеми са представени актуализирани аварийни планове, проверена е техническата им изправност в т. ч. и спирателните кранове. За някои от водоемите има издадени предписания за отстраняване на незначителни нередности – почистване на растителност от откосите на стените и дооборудване на аварийните складове. 


В рамките на извършената проверка са констатирани ниски нива на водите във всички язовири в областта. На най-големият водоем – язовир „Одринци“, е завирен едва на 30 процента от обема му.