Dobrich Online Виж пълната версия

Битката между книгите и смарт устройствата представя мюзикъл на талантите от гимназия "Райко Цончев"

2018-04-25 10:07:24

Театралната студия към Частна английска гимназия "Райко Цончев" отбеляза Световния ден на книгата със спектакъла "Пътят към Книголандия", представен на английски език, съобщават от учебното заведение.

Идеята и режисурата са на учителя по английски език Драгомир Цукев. В спектакъла са включени авторски песни на Цукев и учениците му.


Мюзикълът е не само прочит на прочетеното, но и предчувствие за непрочетеното. 


Той отразява една съпричастност към нравствените решения на основния морален въпрос на нашето време: Трябва ли човек да се забавлява до забрава с цената на самия живот или да бъде свободен, мислещ, и мечтаещ за едно знаещо, четящо и смислено общество. В мюзикъла ма препратки към Оруел, Бредбъри или Йонеско, но е факт, че сценарият и художествената реализация са изключително продукт на учениците от гимназия „Райко Цончев” и талантите от студио за поп-рок певци "Сарандев".



Началната сцена ни отвежда в едно имагинерно, но възможно общество, в което царуват бездушните технологии. На хората им е забранено да четат книги, а притежанието им се преследва и наказва. Позволено им е да имат всякакви „смарт” устройства и да се забавляват безсмислено. Диалогът между Полковника (Антоан Койчев) и подчинения му пожарникар (Дилян Раев) се развива на фона на своеобразно аутодафе от горящи книги. Полковникът е доволен от свършената работа и съобщава, че е дошла нова заповед от началниците за унищожаването не само на литература, но и всички художествени произведения. Целта е хората напълно да затъпеят чрез „смарт” устройства, като им бъде внушено, че само чрез тях ще постигнат „пълното щастие”. 



Полковникът напуска сцената, а неговият подчинен е оставен сам да довърши аутодафето. Той обаче разгръща страниците на няколко оцелели книги и попада на проникновения, които провокират в него драматичен монолог за смисъла на човешкия живот. 


Решава да избяга и тръгва по дългия път към светлината. По пътя среща Добрата фея (Стефани Маринова). Между двамата започва музикално-поетичен диалог, който завършва със своеобразен цитат от знаменателната пиеса „Плешивата певица” от Йонеско. Сред морето от абсурд двамата протагонисти се намират и влюбват. Полковникът, недоволен от развитието на събитията, се опитва безуспешно да ги изкара от любовното вцепенение. Но балансът между доброто и злото е променен в полза на доброто. Той е разобличен и разбира, че в крайна сметка екзистенциалното спасение е в просветлението. И също поема по пътя към Книголандия. 



Пътуването е изпитание за запазването на книгите. Всеки, поел по пътя към Книголандия, трябва да се превърне в книга, научавайки я наизуст. Опазването на безценното богатство на книгите ще ви срещне не само с Малкия Принц (Лидия Христова), чиито най-запомнящи се думи са „Същественото е невидимо за очите“, но и с „пеещите книги“ (Антония Петрова, Елеонора Иванова, Александрина Карадалиева от студио „Сарандев“). В това не леко пътуване героите „Очакват изгрева” (песен създадена от участниците в спектакъла). Изгрев, който отпраща към новото начало на един свят без зло, насилие и отнета свобода. Свят на красота, любов и книги.